Recept: Křehký koláč s pařížskou šlehačkou a jahodami

O recept na tenhle koláč mi psalo opravdu hodně lidí ze všech možných stran, takže bylo nasnadě dát ho sem, aby byl pro všechny dobře dostupný.
Proč je tak úžasný?
Těsto i základ na krém můžete nachystat večer a ráno už jen dopéct a nazdobit. Jeho příprava tedy není časově náročná.
---

Vymyslela jsem ho vlastně náhodou, díky tolik oblíbenému Pinterestu.
Narazila jsem tam na krásnou fotku podobného typu koláče, vypadal dokonale a já si řekla, že ho zkrátka musím upéct.
Tzn. i vykoumat, z čeho by tak mohl být složený, nebyl u něj totiž žádný popisek.
---
Na první pohled šlo o takzvané "křehké těsto", nicméně otázka byl krém.

Nakonec jsem udělala moji osvědčenou domácí pařížskou šlehačku, která se obrázkové předloze podobala nejvíc.
Ukázalo se, že to byl dobrý nápad, protože lehce křupavý korpus krásně doplní svou jemností.

Sladkou chuť šlehačky vyvažte osvěžujícími jahodami nebo malinami.
---

Tak jdeme na to...
(Suroviny jsou počítané na koláčovou formu o průměru 22 cm. Ideální je taková, která jde otevřít.)

Ingredience- křehké těsto:

90 g másla

40 g moučkového cukru

2 žloutky
140 g hladké mouky
citronová kůra
špetka soli
+
fazole,čočka nebo hrášek a pečící papír


Změklé máslo prošleháme (nebo důkladně promícháme vařečkou) s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny hezky spojily.

Pak přisypeme prosátou mouku se solí a krátce prošleháme (promícháme), až se vše začne spojovat v těsto. 

Hmotu pak rukama nebo gumovou stěrkou (tou to jde skvěle, těsto se nelepí na ruce) zpracujeme do kompaktního těsta.
 
Hotové těsto zabalíme do folie a dáme asi na 30 minut odležet do lednice. Můžete si ho připravit i den předem
---
Těsto vyjmeme z lednice,necháme trochu změknout a natlačíme do formy. Uhladíme prsty. Nejlíp to jde rukama namočenýma ve studené vodě. Těsto se pak nelepí na ruce a jde dobře rozprostřít po celé formě. Uhlazené těsto na pár místech propíchneme vidličkou.

Následně na těsto položíme pečící papír a zasypeme ho luštěninami tak,aby byla vrstva po celé ploše koláče.
(luštěniny těsto při pečení zatíží, takže si udrží požadovaný tvar).
---
Pečeme 15 minut na 170°.
---
Vyndáme z trouby, stáhneme teplotu na 150° a vysypeme luštěniny,sejmeme papír.

Dál pečeme už jen samotný koláč do zezlátnutí na těch 150°.
Po upečení necháme chladnout ve formě.

Ingredience- pařížská šlehačka:
1 šlehačka (200ml)
100 - 150 g čokolády na vaření
50 g másla
50 g cukru moučka
+
jahody

Čokoládu nalámeme, dáme do hrnce se vším ostatním (kromě jahod) a za stálého míchání svaříme dohromady.

Pak přelijeme do jiného hrnce a necháme chladnout přes noc nebo aspoň pár hodin v lednici.
 
Směs v lednici ztuhne na tužší krém,  ten pak vyšleháme šlehačem. Tím nabude na objemu a vznikne čokoládová šlehačka.

Naneseme na vychladlý korpus a zdobíme ovocem.



Komentáře