Recept: čokoládové cookies s višňovou náplní

Hodně dlouho jsem sháněla recept na dobré cookies. Víte, takové ty americké, co je pořád peče Monica v Přátelích. A vůbec, snad každá americká filmová domácnost jimi disponuje a hostí návštěvy nebo je nosí k sousedům kolem pověstného bílého plaňkového plotu.
---
Nechápala jsem, proč se nad nimi Američani tak rozplývají, vždyť přece sušenky nejsou zas tak extra skvělá delikatesa. 
Proto jsem taky sháněla ten recept. Ne na NĚJAKÉ sušenky. Ale opravdu dobrý na opravdové cookies.
Abych pochopila, co na nich vidí. Anebo si mohla říct, že to opravdu není žádný zázrak a že Amíci mají teda asi jiné chutě a kouzlo cookies vzniká spíš díky tomu výhledu na New York, nebo na útulné předměstí a plaňkový plot.
---
Tak, konečně ho mám. Teda ten recept, ne ten plot. A konečně chápu, proč se z nich Amíci tak rozplývají.

Chci se o něj s vámi podělit, abych nebyla jediná, která tloustne do plavek :).


Ingredience:
125 g hladké mouky
140 g třtinového cukru
50 g másla
20 g kakaa
50 g kvalitní čokolády
1 lžička  jedlé sody
1 vejce
špetka soli
několik kapek vanilkového extraktu
višňový džem

Ve vodní lázni rozpustíme máslo, cukr, kakao a čokoládu.
Po rozpuštění přidáme vejce a vanilkový extrakt.

V druhé misce smícháme mouku s jedlou sodou a solí. Sypkou směs postupně přimícháme do čokoládové směsi a vypracujeme těsto, které necháme 30 minut chladit v lednici.

Z těsta tvarujeme kuličky, do kterých palcem uděláme otvor, který vyplníme malým množstvím višňového džemu a kouskem těsta otvor uzavřeme.

Kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 8–10 minut na 180 °C.
---
Cookies můžete dlouhodobě skladovat třeba v uzavřené sklenici, vypadá to pěkně a máte zásobu pro návštěvy.
Jen je potřeba, aby před uzavřením opravdu vystydly a trochu vyschly, jinak se ve sklenici zkazí.

U nás doma ovšem na tohle nedošlo, manžel je snědl během pár hodin.


Komentáře