Nejsilnější body královské svatby Harryho a Meghan

19.5.2018 proběhla v anglickém Windsoru nejočekávanější svatba roku. A protože ženich s nevěstou jsou tak trochu jiný pár než bývá mezi "Royals" zvykem, i jejich svatba byla jiná. Romantická, osobitá a plná nečekaného. Tak, jak si to přáli.


  
---
Reportáží o svatbě Meghan Markle a prince Harryho, novopečených vévodkyně a vévody ze Sussexu už bylo napsáno mnoho. 
Nebudu se o tom rozepisovat.
Co ale chci vynést, je pár bodů, které na královské svatbě byly považovány za silné, dojemné, vtipné, nebo zkrátka za jiné, než by se asi na královské svatbě čekalo.
A že jich bylo dost.
---

Ženich čeká na nevěstu
Nejedno oko si všimlo, že při výstupu z auta a během chůze do katedrály vypadal ženich tak, jak ho známe vždycky- vysmátý, mávající vřele lidem a poměrně sebejistý.
O to větším překvapením bylo, jak se jeho chování změnilo ve chvíli, kdy se s Williamem usadili v katedrále a čekalo se na nevěstu.
Najednou všechna jistota zmizela, princ byl viditelně norvózní, nedokázal sedět v klidu, pohrával si s rukama nebo nakukoval do uličky.

Zamilovaný princ
Že Harry svou vyvolenou opravdu miluje věděl asi každý už dávno. Ovšem během svatebního obřadu z něj zamilovanost přímo zářila.
Z nevěsty byl až roztomile rozhozený.
Když ji uviděl přicházet, ve výrazu tváře se mu okamžitě něco změnilo a od této chvíle až do konce byl naměkko.
"Vypadáš úžasně." - to byla první slova, která jí pošeptal hned poté, co k němu došla.
Prakticky celou ceremonii ji nespustil z očí a to i ve chvílích, kdy se nevěsta dívala jinam než na něj.

Zkrátka ženicha Meghan i celá svatba zjevně dostaly víc než čekal.

Svatební šaty
Musím říct, že když nevěsta poprvé vystoupila z vozu v róbě Givenchy, zůstala jsem koukat. A určitě nejen já.
Meghan je Američanka, milovnice módy, navíc bývalá herečka, která byla celý život zvyklá oblékat se úplně jinak než britská aristokracie. 
Každému přišlo logické, že pro ni nebude snadné vyrovnat se s novým způsobem oblékání, tím spíš že se měl dotknout i jejích svatebních šatů.

Harry je ale až šestým v pořadí na královský trůn a proto stejně jako celá svatba, i nevěstiny šaty podléhaly přísné etiketě o něco méně, než třeba v případě svatby Kate a Williama.

Už jen proto se tak nějak čekalo, že Meghaniny šaty sice samozřejmě splní pravidla etikety, ale zároveň budou jaksi na hraně a méně formální.
Zkrátka moderní americká princezna.

Místo toho z auta vystoupila decentně a minimalisticky oděná víla.



Meghanino líčení
Meghan coby herečka vystupovala na veřejnosti většinou nalíčená poměrně výrazně, do glamour stylu, což ještě podtrhovalo její výraznou tvář.
Po zásnubách s Harrym musela i líčení přizpůsobit svému novému postavení, nicméně i nadále byla znatelná stopa po jejím původním stylu.

Já osobně jsem tedy na královské svatbě čekala elegantní, ale právě díky líčení zároveň i sexy nevěstu.

Meghan ale všechny překvapila velice jednoduchým líčením , které nechalo vyniknout každou její pihu a jemnou pleť, stejně jako krásné rysy tváře.
Zvolené líčení bylo přímo triumfem nevěsty!
Nikdo by si totiž při pohledu na ní nepomyslel, že jde o již jednou rozvedenou ženu ve věku 36 let a bývalou herečku, která má už mnoho za sebou. I když je Meghan nádherná a vypadá spíš na 30 než na 36 let, díky zvolenému líčení ještě omládla a zjemněla.

Vystupování nevěsty
Kdo čekal sebevědomou americkou herečku či neurozenou ženu pod velkým tlakem, ten se hodně zmýlil.
Ta zůstala kdesi daleko a do katedrály vstoupila opravdová princezna ztělesňující elegantní křehkost, půvab, něhu, čistou lásku a skoro až pokoru.

Zároveň vypadala klidně a vyrovnaně, daleko více než Harry a i podle expertů na řeč těla nebyl v jejím chování žádný náznak potlačovaného stresu.

Maminka nevěsty

Doria Ragland, milovaná maminka nevěsty, měla při velkém dni své dcery poměrně těžkou roli. 
Byla asi jedinou osobou z Meghaniny rodiny, která se svatby zúčastnila.
Nebyla tedy jen vystavena prostředí jí naprosto neznámému a nucena popasovat se s dvorní etiketou.
Musela také čelit úplně sama, bez jakéhokoli doprovodu, převaze členů královské rodiny, s nimiž se seznámila teprve po příletu do Anglie. 

O to víc mile na svatbě vypadala a její dojetí ze svatby dcery, kterou vychovávala sama, nenechalo chladného asi nikoho, kdo svatbu sledoval.
Občas mi jí bylo trochu líto během svatebního obřadu, kdy vypadala osamoceně.
Po ceremonii se jako gentleman zachoval princ Charles, když při východu z katedrály podal rámě své ženě Camille a z druhé strany právě Dorii, takže nemusela jít sama.

Oddávající americký biskup, který svým zápalem přinesl do Windsoru čerstvý vítr
Harry a Meghan chtěli mít svatbu v rámci možností jinou.
Měla odrážet to, jací opravdu jsou. Zohlednit i to, že Meghan je Američanka.
Proto také na svatbě kromě arcibiskupa z Canterbury mluvil také americký biskup Michael Curry
Co bylo jinak? Všechno.
Obrovský zápal, čtení z tabletu, výrazná mimika, divoká gestikulace, popocházení během projevu, řeč o lásce a její síle, černoších, sociálních sítích, chudobě, pomáhání druhým, o změně světa k lepšímu...

Britská aristokracie je v šoku, někteří se snaží skrýt  pobavené úsměvy.

Jeho projev rozdělil společnost na dvě strany.
Jedna tvrdí, že už to bylo moc, že na královskou svatbu, do katedrály anglikánské církve se to nehodilo. Druzí jsou naopak nadšeni, že rozvířil vody, šokoval zkostnatělou anglickou šlechtu a byl srdečný.
Každopádně obsahově měla jeho řeč hloubku a týkala se praktického života. Nešlo jen o prázdná vznešená slova.

„V lásce je síla, nepodceňujte ji. Ví to každý, kdo se někdy zamiloval... Musíme objevit sílu lásky, protože láska nás zachraňuje... V lásce je síla, která nám ukazuje,jak žít. Sám Bůh je láska."

Svatba s nádechem romantiky a soukromí

Monumentální katedrála a všudypřítomný lesk královské monarchie. 
Oficiální fotograf královské rodiny Chris Jackson prohlásil, že nikdo neumí dělat takové ceremonie a s takovou pompou jako Velká Británie. Má pravdu.

Kromě toho bylo na svatbě Harryho a Meghan ale mnoho věcí jinak.
Nádherná píseň "Stay by me" zpívaná černošským sborem, oddávající reverend Michael Curry, skoro až "Disneyovská" romantická květinová výzdoba, netradičně řešený citronovo- bezinkový svatební dort, Sheku Kanneh-Mason hrající na violoncello, nevěsta kráčející první částí uličky sama atd.




Harry byl jednoduše vždycky trochu jiný než zbytek "Royals" a i když s Meghan pocházejí z velice odlišných poměrů, jsou přitom tak nějak ze stejného těsta.

Nadšená dvojčata 
Meghan kromě družiček a "pážat" doprovázeli i dva synové její nejlepší kamarádky.

Jessica Mullroney, kanadská stylistka a svatební koordinátorka (dáma v modrých šatech, která před obřadem přiváděla s vévodkyní Kate malé družičky) má dvojčata Briana a Johna s manželem Benem.
Chlapci nesli nevěstě závoj a při detailním záběru na Maghan vstupující do kaple byl vidět i krásně nadšený a bezprostřední výraz Briana.
   Jeho otec si po svatbě napsal na instagram:
"OK Briane. Na léto dostáváš televizi do svého pokoje."


Odjezd na party
Po oficiální recepci na hradě Windsor pro 600 hostů pořádané královnou Alžbětou II. se novomanželé převlékli a odjeli i s 200 nejbližšími na soukromý večírek. V zámečku Frogmore House ho pro ně uspořádal princ Charles.
Vévoda ze Sussexu na něj svou ženu sám odvezl legendárním Jaguárem E-Type, který je označován jako jeden z nejkrásnějších automobilů historie.
Ani tady nebylo ponecháno nic náhodě.
Barva vozu ladila s bledě modrými podrážkami večerních lodiček nevěsty. Na prstu jí navíc zářil překrásný modrý akvamarínový prsten, dříve patřící princezně Dianě.



Photo: Alexi Lubomirski, Getty Images, The Sunday Times Style

Komentáře