Když si budoucí anglický král bral "obyčejnou" dívku

29.4.2011 proběhla svatba, kterou sledoval celý svět.
Britský princ William, syn všemi milované princezny Diany a následník trůnu, si bral Kate Middleton. Dívku neurozeného původu, se kterou se zasnoubil po sedmi letech vztahu.
---
Za měsíc, 19.5.2018, se jeho bratr, princ Harry, ožení s americkou herečkou Meghan Markle

Jak budou vypadat svatební šaty nevěsty, která je známou milovnicí módy a pyšní se vytříbeným vkusem, bude zřejmě tajeno do poslední chvíle.Předpokládá se, že Meghaniny svatební šaty budou uvolněnější než šaty její švagrové Kate. Přece jen si nebere budoucího krále a tak je sešněrovaná přísnou etiketou o něco méně.


Pro zkrácení čekání si zatím připomeneme, jak vypadala ve svatební den Kate, jíž byl po svatbě udělen titul "vévodkyně z Cambridge".
---


Róbu od Sarah Burton, vrchní návrhářky Alexander McQueen, obdivoval snad každý, stejně tak jako jednoduchou, něžnou kytici, která připomínala nevěstinu tragicky zesnulou tchyni, princeznu Dianu a monackou kněžnu Grace Kelly.

Hned jak královská nevěsta dorazila na místo sňatku, bylo jasné, že ovlivní svatební módu na několik dalších let.

Za hlavní družičku šla nevěstina sestra Pippa.

Budoucí vévodkyni vedl k oltáři její otec, který s ní zároveň přijel veteránem Rolls-Royce z hotelu do Westminsterského opatství.

A šperky?
Catherine zvolila pouze tři:
Samozřejmě legendární safírový zásnubní prsten, který patřil princezně Dianě.

Dále tiáru, kterou jí propůjčila královna Alžběta II. Královna ji dostala darem ke svým 18. narozeninám od svého otce krále Jiřího VI. Ten ji v roce 1936 ještě jako vévoda z Yorku koupil v proslulém klenotnictví Cartier.

Posledním šperkem, jež Kate zdobil, byly diamantové náušnice, dar od jejích rodičů. Tvar napodobuje motiv nově vytvořeného rodinného
erbu. Odkazují na dubové listy a uprostřed jsou diamanty ve tvaru hrušky a žaludu.

Po obřadu novomanželé nasedli do kočáru a odjeli do Buckhinghamského paláce na recepci pořádanou královnou pro všechny hosty. Večer ještě následovala soukromá oslava v prostorách Clarence House.




V době svatby procházela Británie ekonomickou krizí, což bylo podle expertů vidět i na svatbě, která byla skromnější než třeba svatba prince Charlese s Dianou. 
Ovšem Brity i tak ohromila. Že se někde více šetří, okem běžného smrtelníka nebylo ani poznat. Královská nádhera a lesk byly přítomny na každém kroku, zároveň ale Britové ocenili, že svatba byla romantičtější než svatby předchozí.








Foto: zdroj - Pinterest



Komentáře