Nutellovo jahodový cheesecake- pohádka na svatební sweet bar i domů rodině

Pojďme si to upršené pondělí trochu osladit.

Kombinace čokolády a jahod je léty prověřená. A nejeden z nás miluje Nutellu. Pokud vše smícháme do jednoho dortu a ještě odlehčíme tvarohem, o spokojenost v podobě nadýchaného svěžího dortu je postaráno.

Jestliže přemýšlíte, čím vylepšit sladký bar na svatbě, tímhle určitě neuděláte chybu. Dort je fotogenický, snadný a navíc potěšíte každého hosta, který nemá rád přeslazené těžké dezerty.
----

Abych to ještě upřesnila, jedná se o nepravý cheesecake, tzn. krém není pečený, proto je také příprava snadnější. 
Pokud se Vám nechce piplat s drcením sušenek, můžete udělat verzi s klasickým korpusem z vláčného těsta.
Tím dezert sice převedete z kategorie "cheesecake" do kategorie "dort", ale skvělý bude v obou případech.

----
Ingredience krémy: 
1 a půl tvarohu
2 lžíce cukru
Želatinový ztužovač na nepečený dort od Dr. Oetkera
Pár jahod (záměrně neuvádím množství, krém půjde s více i s méně jahodami, jen pak bude mít odlišně intenzivní chuť a barvu. Já dávala 6 ks středně velkých jahod.)
Nutella

Ingredience sušenkový korpus:
Balík a půl máslových hranatých Bebe sušenek
Cca čtvrt másla

Ingredience korpus- těsto:
Třičtvrtě hrnku polohrubé mouky
Půl hrnku krupicového cukru
Půl prášku do pečiva
Půl hrnku mléka
Čtvrt hrnku oleje
1 vejce

Postup:
Tvaroh rozdělíme na půl do dvou misek. Do jedné přidáme tak 3 lžíce Nutelly, ale hodně záleží na vaší chuti, kdo chce sladší, může dát víc. Smícháme do krému.
Do druhé misky s tvarohem přidáme 2 lžíce cukru a rozmačkané či rozmixované jahody.
Tím máme hotové základy na krémy.

*
Verze klasická sušenková:

Pokud nemáme mixer na sušenky, tak si musíme poradit jinak :). 

Sušenky vždycky tak po 10 kusech dáme do plastového pytlíku, položíme na prkýnko a rozmlátíme paličkou na maso co nejvíc na jemno (ten pytlík tam je proto, aby sušenky nelítaly všude kolem). Vysypeme do mísy a pokračujeme s dalšími deseti sušenkami. Takhle pořád dokola, až máme všechny rozdrcené. K nadrceným sušenkám v míse nalijeme roztopené máslo. Smícháme. Vznikne taková směs navlhčených sušenkových drobků. Já ji pak ještě hnětu rukama, aby se opravdu dobře vše propojilo. 
Směs vysypeme do vymazané formy a rukama natlačíme na dno. Je potřeba sušenky ke dnu opravdu pevně udusat, aby vznikla rovná pevná plocha. Čím líp jsou sušenky udusané, tím lepší je pak koláč.

Dáme péct asi na 10 minut na 160°. Korpus by měl být po upečení zlatý.
Po upečení formu neotevíráme a necháme vystydnout.

Verze s těstem:
Ingredience smícháme, těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou či strouhankou vysypané formy a pečeme dozlatova na 180°. Trvá to kolem 15 minut.
Necháme vystydnout.

*
Pytlík želatinového ztužovače vysypeme napůl do dvou prázdných hrnců nebo misek, v obou by ho mělo být stejně. Podle návodu na obalu si odměříme vlažnou vodu.
Půlku jí nalijeme do jedné z misek a půl minuty mícháme ztužovač s vodou, pak do ní přidáme nutellový krém a celé smícháme dohladka. Vylijeme na STUDENÝ korpus.

Druhou půlku vody pak nalijeme do druhé misky se ztužovačem a opakujeme postup – zase mícháme půl minuty ztužovač s vodou a následně do něj nalijeme jahodový krém. Smícháme dohladka a nalijeme do formy.

Tím nám vznikl koláč o 3 vrstvách – korpus, nutellová vrstva, ovocná vrstva.

Hned dáme do lednice a necháme tuhnout 4 hodiny.



Komentáře