Výběr svatebního místa

(Pozn. autora: Tohle je jeden z těch článků kde se mísí pár prověřených rad k organizování svatby s mým vlastním příběhem.)

Výběr místa pro svatbu je asi první věc, kterou každý pár řeší, protože se od něj odvíjí všechno ostatní.

Na startu

Samozřejmě je dobré mít ještě před samotným hledáním aspoň základní představu o financích.

Z mé zkušenosti podrobnější rozpočet nemá smysl sestavovat před výběrem místa, protože většina lidí nemá představu o tom, jak se cenově pohybují pronájmy prostor, co všechno je běžné platit a co naopak ne, atd.. Takže podrobnější rozpočet lze sestavit právě až poté, co si projdete seznam možných lokalit na svatbu, necháte si zaslat jejich ceníky a následně se zorientujete v tom, zda jsou pro vás vaše svatební představy finančně realizovatelné.


Odpověď na to, po jakém prostoru vůbec pokukovat se odvíjí od základních otázek, které je třeba zodpovědět hned v zárodku:

  • V jakém stylu bude design svatby?
  • Chceme obřad venku nebo uvnitř?
  • Má být celá svatba na jednom místě?
  • Jak daleko může být svatba od našeho bydliště?
  • Kolik chceme pozvat lidí?
  • Jsou hosté zdaleka? → Bude potřeba v blízkosti hostiny zajistit ubytování?
  • Můžeme si dovolit noc před svatbou už spát v místě svatby a tedy se ráno oblékat přímo tam?
My měli představu hostiny v nějaké zrekonstruované stodole, kde se bude snoubit rustikální interiér budovy s elegantní výzdobou. Všude květiny, světýlka, svíčky. Bílá a stříbrná barva jako dominantní, světle růžové doplňky.

Původně jsme chtěli obřad uvnitř, protože se nemusíte až do poslední chvíle nervovat, jestli se nepokazí počasí a taky nám to přišlo slavnostnější, než někde v parku.

Datum

Než jsem začala plánovat naši svatbu, měla jsem představu, že si vybereme nějaký hezký datum, který bude číselně ladit, nebo jak to říct. Víte co myslím. Taková ta data jako 17.6.2017,  7.7.2017, 18.8.2018, apod. 

Tady jsem ovšem trochu narazila. 

Vůbec mě totiž nenapadlo, že by byl problém na některý z datumově hezkých dnů najít místo na svatbu, které by se nám líbilo a bylo volné. Samozřejmě, počítala jsem s tím, že pokud člověk chce něco takového, bude si muset vybrané místo rezervovat hodně dopředu. Ovšem jak se ukázalo, rok dopředu není dost dopředu na takové dny.
Takže jsme to nakonec vzali opačně- vybereme nejdřív místo a pak se uvidí, kdy budou během léta mít volno.
To už se ukázalo jako schůdnější verze.

Hledání místa

Následně jsem strávila hodiny tím, že jsem hledala na webu různé resorty, které mají stodolu určenou pro pořádání akcí a v blízkosti nějaký zámek pro obřad. Nakonec zbyly 4, které se nacházely v celkem únosné vzdálenosti od místa, kde bydlíme. Respektive, všechny byly do 50 km od bydliště, což nebylo tak hrozné.

Většina našich hostů jela z druhého konce ČR či ze Slovenska, takže jim tak jako tak bylo potřeba zajistit ubytování a my dva jsme se dohodli, že před svatbou už chceme spát v místě, abychom ráno nemuseli nikam přejíždět. Bylo tedy v podstatě jedno, že jsme to neměli přímo za humny :).

Z těchto 4 resortů po zaslání ceníků a fotografíí svatebních prostor jeden vypadl z důvodu příliš vysoké ceny, druhý proto, že měl ve svatebním sále červený koberec a zdobení zdí, což by k našim barvám prostě nešlo.

Zůstaly dva. Nakonec se to rozseklo samo- v prvním resortu měli pro náš počet hostů nedostatečnou kapacitu pokojů, takže nebylo co řešit.

Dodnes si pamatuji, jak jsme byli šťastní, když jsme si po všem hledání mohli říct "Tak jo, tohle je naše svatební místo, tady se vezmeme. Teď už jen potvrdit jejich event managerce, že jsme si vybrali je a můžeme s ní začít ladit datum."

Datum podruhé

Jak se ukázalo, svatby v posledních letech opět nabírají na popularitě což je znát i na obsazenosti oblíbených svatebních míst. My jsme si to naše vybrali 10 měsíců dopředu a letní termíny už tou dobou byly hodně probrané. Soboty byly plné všechny, museli jsme vzít zavděk některým pátkem. My už touto dobou měli i předvybrané fotografy a samozřejmě svědky, takže jsme nabízené termíny museli osekat ještě víc- tak, aby fotografové měli volno.

Zvonec nakonec

Povedlo se. Vše dopadlo dobře, jak už to v pohádkách a diářích profesionálních svatebních koordinátorů bývá.
Naším dnem svatební se stal
pátek 

23.6.2017



I když jsme původně chtěli svatbu v srpnu a to v některou sobotu, tak jsme zpětně rádi, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Protože nám vyšlo nádherné počasí, všem hostům se líbilo a místo si nemohli vynachválit.
Jo a jak jsem psala v úvodu, že jsme chtěli obřad někde uvnitř, tak to taky bylo jinak. Proběhl v zahradě resortu, která nás při první návštěvě tak okouzlila, že jsme nemohli jinak. 


Zase se jen potvrdilo, že ne vše, co chceme, musí být nutně to nejlepší. Naopak, někdy je nejkrásnějším to, co jsme nečekali a možná ani ze začátku nechtěli.


Komentáře