Klasika svatebních příprav - problémy s hosty

Jak se rozjíždějí přípravy na novou svatební sezonu, slýchám od mnoha nastávajících nevěst různé story ohledně problémů se svatebními hosty.
Holky, abyste neměly pocit, že jste v tom samy, píšu tenhle článek. Protože samy v tom vážně nejste, my všechny ostatní vás chápeme. Tohle je totiž klasika.
---

Myslím, že posledních pár měsíců před svatbou je nejnáročnějších. Jak už jsem psala v článku Rozhovor o naší svatbě , objednat dort, květiny, vybrat šaty, prstýnky a pekaře, který vám upeče nejlepší koláčky pod sluncem, to jsou sice stěžejní body příprav, ale nejvíc starostí vždy pochází paradoxně ze dvou věcí:

Zaprvé z malých detailů, které se většinou řeší poslední týdny před dnem D.
A zadruhé právě ze strany vašich milých svatebčanů.
Ti jsou totiž většinou jediným článkem, který v celém řetězci nejste schopni ovlivnit.

---
Pojďme se podívat na to, jací hosté jsou nejproblematičtější.
  • Hosté, kteří nejsou schopní dát zpětnou vazbu
    Kvůli dalším přípravám potřebujete znát počet hostů na vaší svatbě, stejně tak ty, kteří budou chtít zajistit ubytování. Logicky. Když hosté nejsou schopni nic potvrdit do požadovaného termínu, je to otrava a problém.
  • Hosté, kteří okamžitě hlásí, že nedorazí
    ... A ani to nevypadá, že by měli zájem na tom něco změnit. Pak si říkáte, jestli jim vážně stojíte za tak málo?...
  • Hosté, kteří do všeho strkají nos
    Chtějí znát veškeré detaily a všechno vědí líp než vy. Vlastně byste tu svatbu rovnou mohli udělat celou podle nich, žejo. Vždyť o co jde...
---
Tak jo. Aspoň něco z uvedeného si zažije při přípravách svatby každý pár.
U plánování tak velké akce, jakou je svatba, je zkrátka nutné počítat s tím, že komplikacím se ani při sebelepších organizačních schopnostech novomanželů vyhnout nedá. 

My se při chystání našeho velkého dne potýkali snad se všemi myslitelnými komplikacemi.

Úplně to vidím - jak jsem si večer po práci hezky udělala kávičku, rozložila notebook, kolem všechny materiály a papíry ke svatbě, chtěla dořešit pár věcí... a nedořešila jsem pořádně nic, protože mi chyběly právě ty věci, co závisely na svatebčanech a od některých z nich jsem neměla ještě ani zprávu, zda vůbec přijedou. 

Občas to bylo už vážně na sesypání.
Jeden příklad za všechny - nejmenovaná příbuzná nebyla až do poslední chvíle schopná potvrdit, zda se s rodinou zúčastní. A pak mi pár dní před svatbou najednou začala psát zprávy s dotazy, zda je v areálu našeho resortu dětské hřiště, jestli bude u stolu dětská stolička, jestli budeme mít dětské porce  a co vlastně bude k obědu?
---
Těžko najít univerzální řešení na všechno. Jak už jsem psala, někteří jedinci odolávají veškerým snahám o nějaký posun k lepšímu.

Zásadní je, nebrat si věci příliš osobně. Každý jsme jiný, každý máme jiné priority, uvažování, psychiku.
Třeba to, že vás někdo zasypává návrhy, nemusí ještě nutně znamenat, že se staví kriticky k vašemu rozplánování svatby. Možná vám prostě chce pomoct a vůbec si neuvědomuje, že místo toho vám způsobuje jen větší stres. 
A pokud si jiní nejsou ochotni udělat čas a rovnou hlásí, že nepřijedou, možná je to lepší. Aspoň s vámi budou slavit svatbu jen ti, kteří za to opravdu stojí. 


Můžu potvrdit, že během svatby si stejně na veškeré tyhle kiksy ani nevzpomenete a užijete si ten den na maximum. Zažili jsme to my, zažívaly to jiné holky, které měly svatbu ve stejném období. Vážně to funguje.

Svatební den má nějakou kouzelnou moc všechno špatné smazat.


A to je, mimo jiné, jeden z důvodů, proč tak miluju svatby. Ať si novomanželé prošli před svatbou čímkoliv, ať už to drama bylo sebevětší, v ten den je kolem nich jen koncentrované štěstí. 

Proto přeju všem co nejmíň nervů. (A nebojte, až ten den přijde, to kouzlo vám je stejně vymaže z hlavy a bude vám nejlíp.) Takže zbývá jediné - vydržet. A pak si už jen užívat :)).



Komentáře