Recept: dýňový sladký fit chlebíček

Dýňová sezona je v plném proudu a receptů na to, co z dýně vykouzlit, je nespočet. Já tentokrát přemýšlela nad tím, jak s její pomocí vytvořit něco sladkého na mlsání ke kávě, co si zároveň budu moct dát bez výčitek.
Vznikl vláčný, podzimní, oranžový chlebíček s dotekem hořké čokolády. Takový, po kterém nepřiberete..

---
Aby bylo jasno...
Hodně často peču pro ostatní, miluju to.
Dorty, cupcakes, různé řezy, bábovky, sušenky, koláče, atd., atd...
Je to zkrátka můj koníček a tak trochu i práce.

Nicméně mě také baví zdravý životní styl a ve všední dny si dost hlídám, co jím.
(O víkendu to pak doháním a dám si všechno, na co mám chuť, od donutů, přes buchty od manželovy babičky až po velikou pizzu.)

U zdravého životního stylu je zásadní, že vás musí bavit to, co děláte a chutnat vám to, co jíte.
Není to o dietě, o hladovění a o nudě.
Často si proto kuchtím různé fit verze sladkého pečiva.

Pokud je dobrý recept, výsledek je opravdu chutný, vypadá pěkně a můžete si ho dát jen tak na zub, když vás honí mlsná, nebo třeba sbalit s sebou do práce ke svačině.

Přibírání do svatebních šatů nehrozí
Tyhle recepty na zdravější pečení jsou také ideální pro budoucí nevěsty, které (vím z vlastní zkušenosti) při plánování svatby prosedí X hodin u kávy, diáře, počítače a papírů s materiály. Vymýšlejí, počítají, kombinují, objednávají... a něco by si k té kávě daly. Jenže žádná z nás nechce přibrat do šatů.

A protože fandím používání sezonních surovin, bylo mým cílem tentokrát právě pečení z dýně.

Trochu jsem se bála, jaký bude výsledek, protože šlo o improvizaci. Nakonec se chlebík tak povedl, že právě dojídám v práci ke kávě poslední kousek.
Myslím, že budu muset upéct další várku.

Ingredience:

120 g neuloupané dýně Hokaido zbavené dužiny a semínek
100 g nízkotučného tvarohu
1 vejce
60 ml mléka (normálního nebo rostlinného Alpro)
nějaké fit sladidlo (já tentokrát použila trochu medu)
30 g vysokoprocentní čokolády
30 g celozrnné hladké mouky (já mám nejradši špaldovou nebo pohankovou)
30g instantní kukuřičné polenty
lžička kokosového oleje (není nezbytný)
lžička skořice
lžička perníkového koření
lžíce prášku do pečiva
ořechy na posypání

Dýně Hokaido má tu výhodu, že se při tepelné úpravě nemusí loupat, takže ji jen zbavíme měkkého vnitřku se semínky a pak odvážíme požadovaných 120 g.

Nakrájíme na kousky.
Troubu rozehřejeme na 250°C.

Dýni naklademe na pekáč vyložený pečícím papírem a dáme péct, dokud nezměkne tak, aby do ní šla hezky zapíchnout vidlička.
(Záměrně neuvádím délku pečení, protože se odvíjí od toho, na jak velké kusy jsme dýni nakrájeli.)


Po upečení necháme dýni vychladnout a troubu stáhneme na 180°C.

Nasekáme čokoládu na kousky a smícháme ji v míse se všemi ostatními suchými ingrediencemi.
Přidáme vejce a tvaroh a osladíme podle chuti.

Dýni společně s mlékem rozmixujeme a přilijeme do těsta.
Celé dobře promícháme a nalijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem.
Můžeme ještě posypat ořechy.

Pečeme na 180°C. Od dvacáté minuty pečení zkoušíme špejlí, kdy bude těsto hotové.
Po vyjmutí z trouby necháme v pekáči chladnout.


---
Hezké podzimní dny přeje

Komentáře