Po zásnubách: Jak vůbec začít se svatebními přípravami?


O plánování svatby bylo napsáno mnoho.
Co ale úplný začátek svatebních příprav?

Mnoho lidí mi dá za pravdu, když řeknu, že po zásnubách jste najednou ve stavu, kdy víte jen jednu věc. Že vás toho čeká hodně.(Samozřejmě ještě netušíte, jak MOC hodně toho bude, to postupně zjišťujete až během příprav.)


Jinak ale vlastně nevíte, jak začít. Jak do toho proniknout. Jak rozjet celý ten kolotoč, který, když už ho jednou roztočíte, se zastaví až ve svatební ráno.

---
Co teď, co potom, komu napsat, zavolat? Co je potřeba zařídit na začátku a co počká?
Asi každá holka má aspoň hrubou představu o tom, jaký styl šatů a druh květin se jí líbí.
Ale všechny tak nějak tušíme, že návštěvou svatebního salonu a floristky to celé nezačíná.
---
Vytvořte prostor pro sběr informací
Doporučuju udělat si v počítači složku "Svatba" a koupit si nějaký sešit.
Může to být speciální svatební diář, kterých seženete na internetu bohatý výběr. Vypadá to hezky.
Za sebe ale můžu říct, že vám bohatě postačí i jakýkoli obyčejný A4 sešit.
Jednak si stejně spoustu materiálů nejspíš stáhnete z internetu do počítače. Jednak během psaní poznámek budete často škrtat, vytrhávat, přepisovat... A na to je diáře za 400 Kč skoro škoda.


Bez desek se neobejdete

Během plánování svatby se vám postupně kupí různé ceníky, faktury, vytištěné e- maily, účtenky... ty je potřeba někam zakládat a to nejlíp na jedno místo, kam po nich vždy můžete sáhnout.
Do jednoduchých zakládacích desek.

Já si třeba schovávala účtenku i od každé jedné svíčky. Díky tomu jsme mohli po svatbě krásně sečíst, kolik nás celá ta paráda stála. A měli jsme přehled i o výdajích, které sice samy o sobě nejsou velké, ale zato je jich hodně a postupně se nastřádají do slušné částky (mluvím o různých ubrouscích, malých dekoracích, doplňcích, apod.).

Takže na účtenky byla určena jedna folie, která měla své pevné místo v deskách. (A postupem času pěkně nabírala na objemu :).

Také vám budou časem přibývat popsané papíry s poznámkami.
(A vězte, že třeba zasedací pořádek na hostinu budete přepisovat hodně krát, než dojdete k uspokojivému závěru.)
Já měla super svatební diář, ale s postupujícími přípravami mi ho nahradily právě desky.

Kromě zmíněných faktur a účtenek jsem do nich nakonec zakládala právě ty popsané papíry s poznámkami, různé vizuály, nápady, zkrátka VŠECHNO.
Desky jsem tahala s sebou naprosto kamkoli jsem se vrtla a měla tak pořád materiály ke svatbě po ruce.


Rozhovor mezi čtyřma očima

Hned na začátku si se svým nastávajícím sedněte a promluvte si o svých představách.
Jaký styl, menší či větší svatba, v jakém ročním období.
Především také o tom, za jak dlouho od zásnub svatbu chcete.

Zvažte finanční možnosti.
Máte našetřeno? Jestli ano, jaká je to částka? Máte nějaké další finanční zdroje, do kterých můžete sáhnout? Kolik ještě stihnete našetřit do samotné svatby? Kolik můžete každý měsíc z výplaty utratit za svatební věci, které budete průběžně nakupovat? Budou se na svatbě chtít finančně podílet rodiče?

Znát to, kolik za svatbu můžete utratit, je naprostý základ pro další plánování, od kterého se odvíjí vše ostatní.

Při plánování financí je třeba brát v potaz, že část peněz nepotřebujete hned, bude vám stačit zaplatit je až po svatbě (faktura za jídlo, pití, pronájem...), takže pokud nemáte vytvořenou rezervu, ještě na to stihnete do svatby něco našetřit.

V krajním případě můžete použít část peněz, které dostanete jako svatební dar, i když spoléhat na tohle řešení není úplně ideální varianta.

Inspirace
Založte si účet na Pinterestu, pokud ho ještě nemáte. Víc inspirativních fotek nikde nenajdete.
Ovšem pozor.
Zároveň je třeba se i trochu obrnit, protože kromě toho, že jak jednou Pinterest otevřete, budete u něj sedět pořád, je velice lehké začít mít díky nádherným fotografiím přehnané nároky.

Nezapomínejte, že jsou to jen fotky a že vaším cílem je INSPIROVAT SE a potom si ZAŘÍDIT VLASTNÍ SVATBU PO SVÉM.
Nikdy nevíte, kdo za fotkou, kterou si právě prohlížíte, skutečně stojí. Možná je ze svatby miliardáře z Beverly Hills.

Co tím chci vlastně říct? Snít je fajn, ale s nohama na zemi. Že je něco na Pinterestu neznamená, že je to běžný standard.

Seznam hostů
Hned po zásnubách pravděpodobně nemáte úplně přesný přehled, koho chcete na svatbu pozvat. Je ale dobré vytvořit si seznam hostů co nejdříve. Aspoň přibližný.
Upravit ho ještě můžete časem, ale od počtu lidí na svatbě se odvíjí velká část příprav.
Třeba už jen to, kde vůbec svatba proběhne.
Ne každé místo má kapacitu nad 50 nebo 60 lidí. Což třeba mě osobně při plánování naší svatby celkem překvapilo a museli jsme tak některá místa na svatbu, která se nám líbila, rovnou zavrhnout.


Zázemí pro svatebčany
Otázkou také je, zda Vaši hosté budou chtít po svatbě odjet domů, nebo být ubytovaní v místě svatby či v její blízkosti.
Hosté, kteří pojedou z velké dálky, budou nejspíš potřebovat ubytování už na noc před svatbou, aby měli možnost svatbu vůbec stihnout, někde se převléct apod.

Polovina mé rodiny žije na úplně opačném konci Čech a druhá polovina na Slovensku. U nás tedy při výběru svatebního místa bylo stěžejní, aby disponovalo vlastním ubytováním, nebo aby byl nějaký hotel/ penzion v těsné blízkosti.

Co se týče ubytování, je naprosto zásadní si stanovit, jak bude vypadat platba za něj a to také uvést do pozvánek pro svatební hosty.
Pokud by měli vše platit novomanželé, obrovsky to natáhne rozpočet. Na druhou stranu, ne všichni pozvaní si možná mohou dovolit platit za ubytování, zvlášť pokud jde o nějaký lepší hotel.

Pokud mám zase uvést příklad z naší svatby, nastavili jsme to tak, že hosté platili z ceny svého pokoje polovinu. Zbytek jsme dopláceli my.
(Do pozvánky jsme k informacím o ubytování už rovnou uvedli tu poloviční cenu.)

Co bude domácí?
Sepište, co všechno během příprav chcete vyrábět sami, nebo vám to zařídí někdo z rodiny či přátel.
Mnoho nevěst si dělá vlastní výzdobu, babičky pečou koláčky, kamarádka kadeřnice vykouzlí účes. Tímto způsobem se dá hodně ušetřit a pokud jste kreativní, může to být navíc i zábava.
Na druhou stranu vše má své mínus, verze "homemade" vám zabere opravdu hodně času a energie.

Hledání prostor pro svatbu.
Najít místo, kde celá ta paráda proběhne, se může zdát oříškem. Kritérií při výběru je mnoho. Celý proces hledání může trvat (na to je potřeba se obrnit trpělivostí).
Požadavky má každý pár jiné a zároveň času na vybírání je kolikrát málo, protože oblíbená svatební místa mají brzy plné kapacity.

Proto jen popíšu, jak jsme hledali my...
Pamatuju si to, jako by to bylo včera...
Seděla jsem hodiny u internetu a googlila prostory, které by byly od našeho bydliště v přijatelné vzdálenosti, kapacitně splňovaly naše potřeby, měly dost pokojů k ubytování a odpovídaly stylu, který jsme si pro svatbu vybrali.

Věděli jsme, že chceme hostinu ve stodole, ale zároveň v elegantním stylu. Barevně neutrální prostor, do kterého bude ladit naše šedo- bílo- růžová výzdoba. A také bylo naším jasným požadavkem, aby místo mělo nějaké vnitřní prostory pro obřad v případě deště a venkovní prostory pro ty, kdo budou během hostiny chtít být i jinde, než jen zavření vevnitř. 

Našla jsem pár míst, která vypadala, že odpovídají našim představám. Rozeslala e- maily a pak porovnávala jejich nabídky a ceníky, které mi zaslali.
---
Když jsem na internetu narazila na Yard resort Předboj, nádherné místo na severu Prahy, s restaurací, kavárnou, snovými pokoji, obrovskou dvoupatrovou sýpkou, dvěma terasami, parkem s jezerem, molem a golfovým hřištěm, byla jsem naprosto nadšená.

Zároveň ale i trochu smutná, protože jsem čekala, že v tom bude nějaký zádrhel. Naše představy splňovali do puntíku, po estetické stránce  je ještě předčili a v recenzích na ně všichni pěli samou chválu.
Předpokládala jsem tedy, že pro nás budou cenově mimo. Když jsem k nim psala o ceník, bylo to spíš ze zvědavosti, nečekala jsem, že mi k něčemu bude.

Manželovi jsem hned poslala zprávu, že jsem našla DOKONALÉ svatební místo, tak dokonalé, že se mi chce radostí brečet. Ale že je mi úplně jasné, že budou určitě strašně drazí. Nicméně že jsem i přesto požádala o jejich ceník, protože za zeptání člověk nic nedá.

---
Jaké bylo moje překvapení, když po porovnání nabídek ze všech míst, která prošla naším tříděním do užšího výběru, vyšel Yard nejlépe. Nejen po stránce praktické, ale i té finanční. Díky velké flexibilitě a možnostem kombinovat jejich služby na míru, jsme dostali přesně to, co jsme si vysnili, nepřepláceli jsme zbytečně za něco, co nechceme.



---
Systém a (aspoň trochu) klidná mysl, to je, oč tu běží

Co chci říct, je to, že úplné začátky svatebního plánování jsou sice nádherné, ale můžou být občas pěkně náročné. 
Pro úspěšný začátek to chce nepanikařit, udělat si kafe a ve věcech pořádek. Nastavit systém.


A uvidíte, že se do toho brzy ponoříte a po svatbě vám všechno to zařizování bude skoro chybět. 
Mě občas chytne taková nostalgie, že bych nejradši vrátila čas. Víte, jak to myslím...
---
Hezké podzimní dny přeje 



Komentáře

  1. Ahoj, diky za super inspiraci. Jsem prave ve fazi hledani mista na svatbu, mam to tezsi tim, ze hleam ze zahranici. Nechces se podelit o zkusenost s ostatnimi nabidkami?
    Momentalne mame "vyhlidnutou" Dlouhou Lhotu, alestrasne z jejich strany vazne komunikace a me neni prijemne cekat na odpoved emailem tyden.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat