Když se vdává vnučka královny: svatba princezny Eugenie

Znovu nad hradem Windsor zněly svatební zvony a fanfáry. Jen pět měsíců po svatbě prince Harryho s Meghan Markle se konala svatba dalšího z vnoučat britské královny Alžběty II.
Princezna Eugenie z Yorku, dcera prince Andrewa- vévody z Yorku a Sarah Ferguson si brala 12.10.2018 po sedmi letech vztahu Jacka Brooskbanka.

Od roku 1973 šlo o první svatbu, kdy se vdávala princezna.
Nutno přiznat, že to, že je Eugenie královské krve, bylo jasné už při prvním pohledu na ni.
Elegantní nevěsta, která ale mnoha detaily ukázala, že má také své názory a individuální životní styl.
Vezmeme to ale hezky popořadě.
---
Kdo je vlastně Jack Brooksbank?
Čerství novomanželé se potkali před sedmi roky, když bylo Eugenii 20 a Jackovi 24 let na lyžích ve Švýcarsku. 
Podle magazínu People jsou rodiči Jacka účetní a ředitel společnosti.
Pokud půjdeme do detailu, zjistíme, že maličká stopa šlechtické krve přece jen v Jackových žilách koluje. Pochází totiž z rodu baronetů z Brooksbanku.
(Baronet je nízký šlechtický titul, těsně pod titulem barona.)
Před svatbou Jack pracoval jako manager nočního klubu, je také britským ambasadorem tequily značky "Casamigos", kterou založil George Clooney.

Po oznámení zásnub reagoval otec nevěsty, princ Andrew slovy:
" Jack je absolutně výjimečný mladý muž a s Eugenií měli řadu let na to,aby se vzájemně poznávali. Jsem z nich skutečně nadšený a přeju jim štěstí."

Tituly a pozice v královské rodině
Princezna Eugenie je momentálně devátou v pořadí nástupnictví na britský trůn, ale po narození dítěte Maghan a Harryho se posune na desátou pozici.
Zatím není známo, zda královna propůjčí manželovi své vnučky po svatbě nějaký titul.

Co ale jisté je, že jejich případné děti nebudou smět užívat titul "jeho/její královská výsost". Tyto tituly jsou určeny pouze pro děti a vnuky panovníka.
Z tohoto důvodu neměly nárok na královský titul ani děti prince Williama a Kate, v tomto případě ale královna vydala dekret, který jim uděluje výjimku. Koneckonců, William je budoucím králem..)

Svatební hosté
Samotná svatba nebyla sice ve světě tak sledovanou událostí, jako sňatek prince Harryho a Meghan Markle, ale v Británie jí i tak žila.
Co do počtu hostů i přítomných celebrit se obě svatby mohly směle rovnat.

Ze známých svatebčanů můžeme jmenovat např. Naomi Campbel, Caru Delevigne, Demi Moore, Robbieho Williamse, Jamese Blunta či těhotnou sestru vévodkyně Kate, Pippu Middleton.

Nemůžeme zapomenout ani na královskou rodinu.
Vévodkyně Kate a Meghan na sebe jako vždy opět strhly pozornost- Kate velice štíhlou postavou brzy po třetím porodu, Meghan naopak tím, že přes šaty oblékla ještě kabát a to volného, áčkového střihu, který dával prostor pro spekulace, zda se nesnaží skrýt těhotenské bříško. Ty se také o pár dní později potvrdily, když Kensingtonský palác oznámil, že pár čeká první dítě.
 

Za svědkyni šla nevěstě sestra Beatrice, se kterou až do zásnub Eugenie bydlela ve společném bytě.

Češka podruhé na královské svatbě
Společně s Jamesem Bluntem a jeho ženou přišla na svatbu v doprovodu manžela i Češka Gabriela Peacock, která trvale žije v Anglii, je výživovou poradkyní smetánky a také osobní přítelkyní nevěsty.

Pod jejím dohledem se dostávali do svatební formy jak princ Harry, tak princezna Eugenie.
Gabriela byla přítomna i na svatbě Harryho a Meghan.
---
Svatební šaty a jizva na zádech
Královské nevěsty oblékají dle tradice róby od britských návrhářů.

Eugenii šaty vytvořila dvojice Peter Pilotto a Christopher De Vos.
Nádherný elegantní model měl záměrně velký výstřih na zádech a nedoplňoval ho závoj.

Princezna totiž chtěla ukázat velkou jizvu, kterou má po operaci páteře, již absolvovala ve svých 12 letech a kterou provedl ČESKÝ chirurg Jan Lehovský.

„Odhalení jizvy je mou formou projevu díků a vděčnosti týmu lékařů, který se o mě tehdy tak skvěle postaral.“

Eugenie zastává názor, že těžkosti, kterými si člověk prošel, formují jeho osobnost i budoucnost a proto se není třeba za ně stydět.

Uznejme, že od ženy, která disponuje dostatečnými prostředky k úplnému odstranění či aspoň zakrytí jizvy, je tohle úctyhodný názor.
---
Obřad
Nevěsta přijela do kaple Sv. Jiří na hradě Windsor se smaragdovou kokošnikovou tiárou Greville na hlavě po boku otce, prince Andrewa. 

Tiáru měla propůjčenou, jak je v anglické královské rodině zvykem, od královny Alžběty II.

Nevěsta přicházela sama s otcem jen do poloviny kaple, kde na ni čekal ženich. Po krátkém uvítání pokračovali k oltáři těsně za sebou.

Během ceremonie zpíval operní pěvec Andrea Bocelli za doprovodu Královského filharmonického orchestru.

Po obřadu novomanžele čekala projížďka uzavřeným kočárem po Windsoru a následně recepce pořádaná královnou.
---
Svatební dort
Ohromující, podzimně laděný svatební dort od londýnské cukrářky Sophie Cabot měl být uvnitř "red velvet" míchaný s čokoládou, kombinace odkazující na barvy podzimu.

Podle magazínu Hello byl dort symbolicky nakrojen na odpolední recepci, ale podával se až na večerní soukromé oslavě pro rodinu a nejbližší přátele.
---
Květiny
Podzim byl také hlavním tématem květinové výzdoby od renomovaného floristy Simona Lycetta.
Ve všech prostorách pro svatbu byly použity sezónní rostliny z windsorského parku.

Princ Andrew se na sociální síti podělil se světem o některé detaily květinové výzdoby vnitřku hradu Windsor. Máme díky němu příležitost podívat se na to, co nikdo z nás nečekal, že bude vůbec zveřejněno.



---
Večírek
Soukromá večerní oslava proběhla v "Royal Lodge"- sídle otce nevěsty.
Novomanželé na ni z Windsoru odjeli v luxusním voze Aston Martin DB10, který byl vytvořen pro film Spectre s Jamesem Bondem.

Jak už bývá zvykem, ze soukromých oslav "royals" nejsou k dispozici fotografie, nicméně princ Andrew se přece jen s námi o jednu z nich podělil přes svůj instagramový účet.

Princezna Eugenie, která je "holka krev a mlíko" měla podle některých zdrojů před svatbou strach ze srovnávání s nedávno provdanou Meghan Markle, která je velmi štíhlá.

Za sebe můžu říct, že Eugenii to slušelo moc a večerní vizáží připomínala hollywoodskou hvězdu.
---
Po svatbě
Novomanželé dostali nové bydlení v Kensingtonském paláci, který je momentálně sídlem prince Williama s rodinou, Harryho a Meghan a ještě několika dalších členů královské rodiny, včetně bratranců královny.

Soukromá část paláce sestává z více budov, v nichž jsou samostatné domácnosti jednotlivých příbuzných.

Jack s Eugenií žijí v domě v Ivy Cottage.

Novomanžele Eugenii s Jackem a Meghan s Harrym spojuje kromě místa svatby a bydliště i to, že do společného bydlení se sestěhovali teprve po zásnubách, před nimi spolu nežili.

Photos: Vanity Fair, Daily Mail, Hello Magazine, Getty Images, Instagram- The Duke of  York


Komentáře