Proč mít svatbu v zimě

Obliba jarních a letních svateb trvá celá léta. Co ale svatba v zimě? Upřímně říkám, že jsem o ní uvažovala. Zimní svatba totiž skýtá možnosti, které v jiném ročním období zkrátka nejsou. Také je originální a nikdo na ni jen tak nezapomene. Možná i hosté uvítají, že mají i během zimního období příležitost pobavit se, pěkně se obléct a užít si slavnostní den.
Základem je zimu během svatby nezakrývat a nesnažit se dělat všechno tak, jako na svatbách v létě, ale naopak z ní udělat přednost a vyzdvihnout ji.

Jdeme se tedy zblízka podívat na to, proč ANO:

1. Pohádka přenesená do reálu
Pokud je vaším snem svatba jako z pohádky nebo lifestylového magazínu, tak zima je ideálním obdobím. Zasněžená krajina, padající vločky, svíčky, světýlka, omrzlé stromy, třpytivá výzdoba. Proč jsou Tři oříšky pro Popelku nejoblíbenější vánoční klasikou hned v několika státech? Zima je kouzelné období, pokud jí to dovolíme.


2. Svatební obřad jak z amerického filmu
Dámy, taky jste vždycky obdivovaly ty načančané svatební obřady s milionem světýlek v amerických filmech?
A říkaly si, jak je ta večerní svatba kouzelná, ale že vy si chcete užít svatební den celý a ne až od večera? V zimě, kdy je brzo šero, máte jedinečnou šanci takový obřad zažít i v našich končinách. Na to můžete ve zbytku roku zapomenout.


3. Originální fotografie
Pojďme si říct, že záběry ve sněhu, nebo i bez sněhu, ale na pozadí krajiny v mlžném zimním oparu - to je něco, co fotografové obecně rádi snímají i jen tak, protože to zkrátka vypadá dobře. Pokud si k tomu přimyslíte elegantní svatební oblečení, dokonalé fotky jsou na světě.


4. Dekorace, třpytky, světýlka
Jak už jsem psala výše - svíčky, světýlka, třpytivé dekorace, krajky, tyl, šišky, různé větve a proutí. To všechno jsou velice oblíbené dekorační prvky na svatbách, ovšem na té zimní vyniknou ještě víc. Jednak je dřív tma, takže nemusíte jako my "letňáci" vytvářet umělou tmu v sále zakrýváním oken nebo čekat do devíti do večera, než konečně naplno vyniknou světýlka. Jednak v kombinaci se zimní nebarevnou krajinou vynikne zdobnost výzdoby ještě víc. A do třetice, s pomocí světýlek dokáže dobrý fotograf vytvořit opravdu romantické svatební fotky.






5. Svatební šaty
Především pokud toužíte po zdobených svatebních šatech, krajce nebo velké nadýchané sukni, máte v zimě obrovskou výhodu. Kromě toho, že k zimním slavnostním outfitům zdobení, třpyt a lesk tak nějak patří a nevnímáme je přeplácaně, tak nemusíte řešit, že vám pod objemnou sukní bude horko. Také si můžete dosyta užít krajkových dlouhých rukávů, který vypadají nádherně, spousta nevěst je chce, ale nakonec si je nevezmou, protože v létě by se v nich každý normální člověk upekl.

6. Menší útrata za výzdobu
Pokud je nevěsta aspoň trochu kreativní, většinou si část výzdoby vyrábí sama.
Zimní dekorace mohou mít za základ šišky nebo holé větve, které můžete nechat jen tak, nebo je přestříkat bílým, stříbrným či zlatým sprejem. Velkou měrou se na výzdobě v tomto období podílí také už několikrát zmiňovaná světýlka a svíčky, což vás pořád stojí míň, než nakupovat kvanta různých serepetiček.
 

7. Nádherné květiny
V tomto ročním období se přímo nabízí nechat si do kytice nebo do veškerých květin zakomponovat šišky, peří, proutí, různé bobule nebo třeba krystaly. Nadšená budete jak vy, tak hosté, protože kromě dokonalého estetického dojmu to je originální a neokoukané.

8. Prostory, dodavatelé a ceny
Na rozdíl od párů, které se berou "v sezoně", máte tu výhodu, že nemusíte svádět boj o termíny a o volné místo pro svatbu. V zimě je většina i velice populárních svatebních míst volná. Stejně tak svatební fotografové, kameramani, vizážistky a další profesionálové nejsou vytížení tolik jako v období květen - září. Příjemným bonusem u některých může být v této době i nižší cena.

9. Svědkyně a družičky
"Vyřádit se" můžete i na svých kamarádkách. Různé přehozy, šály, plédy apod., které si přehodí přes ramena, dodají celému jejich looku ještě úplně jiný náboj.

10. Výročí
Léto, to je období, které je plné různých akcí, dovolených, procházek, vysedávání na zahrádkách, koupání... myslím, že většina z nás nepotřebuje ještě víc ho zpestřovat, už tak ho máme rádi.
V zimě oproti tomu mnohý z nás padá do únavy a znuděnosti. Pokud finance nedovolují "nakopnout" síly na dovolené v exotice, v lednu už půlka populace nadává na dlouhou zimu. Zpestřit si čekání na jaro hezkou oslavou výročí a užít si příjemný čas ve dvou, to není špatný nápad, ne :)?



photo: Pinterest

Komentáře

  1. Díky za článek :) O svatbě v zimě jsem zatím neuvažovala, ale musím přiznat, že jste mě dost navnadila :) My se v lednu na jednu chytáme jako hosté, tak jsem zvědavá, jak se to vydaří. Já už mám šaty připravené a manžel už si oblek taky naštěstí koupil. Měli jsme velké dilema, jestli vybrat černý nebo modrý, ale nakonec jsme se inspirovali tímto článkem - www.midorini.cz/modry-oblek-na-svatbu - a šli do té modré. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten nevypadá vůbec špatně. Já půjdu na svatbu jedné kamarádce letos v létě a abych pravdu řekla, tak já mám naopak právě problém s výběrem těch šatů. Přemýšlela jsem nad tím, že bych si nějaké půjčila v půjčovně, ale žádné se mi nelíbí. Vidím to tedy tak, že si nějaké koupím. Hodně se mi líbí například tyto jen si nejsem jistá, jestli je ta barva na svatbu vhodná. Co myslíte?

      Vymazat
  2. No, myslím, že moje předsudky o svatbě v zimě už jsou dávno pryč :) Myslím si, že není lehké dát vyniknout bílým šatům se zasněženým pozadím a váš svatební fotograf to vychytal dokonale. Až se budu vdávat já, dost možná to taky zvážím, díky!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat