Svatební cesta na Kubu

Jak už jsem avizovala, píšu dnes článek o naší svatební cestě. Měla jsem v plánu hodit to černé na bílé daleko dřív. V posledních dnech se ale seběhlo tolik povinností, že se mi to nepovedlo.


Takže svatební cesta.

(Neuvěřitelná věc, že už jsem vdaná a mám za sebou i svatební cestu. Pořád mi to nějak nedochází.)


Na úvod je třeba si srovnat priority. Jako u všeho v životě. Zahraničí nebo hezké místo u nás? Budeme lenošit, popíjet koktejly, číst knížky a trávit čas na pláži, nebo je naše představa o romantice spíše dobrodružnějšího rázu a chceme lézt po horách, sjíždět řeku, poznávat divokou přírodu? Třetí možností je samozřejmě návštěva některé romantické světové metropole. Řím, Benátky, Miláno, Barcelona, New York? ...

My měli jasno - chceme moře, písečné pláže, palmy, klid, žádné davy.

Nebyl čas jet dřív než na podzim a proto jsme museli pátrat po cílové destinaci v odlehlejších vodách. Zvítězila na základě recenzí od známých Kuba. Konkrétně Varadero.

---

Varadero je rekreační pýcha Kuby. Patrně nejvyhlášenější a nejrozsáhlejší kubánské letovisko se nachází asi 140 kilometrů východně od metropole Havana.Táhne se u severního pobřeží Kuby v provincii Matanzas po uzoučkém poloostrově. 

Musím říct, že jsme byli spokojení. Pokud uvažujete o exotické destinaci pro dovolenou či líbánky, Kuba je skvělým místem. A to bez ohledu na to, zda se chcete válet na pláži nebo cestovat.

Proč Varadero ?

Můj následující výčet pozitiv se bude věnovat hlavně tomu "válecímu" typu dovolených. Vzhledem k tomu, že jsme si zde chtěli užívat sami sebe, být v klidu a odpočívat, na Kubě jsme (kromě několika návštěv místní velké tržnice a delfinária) žádné výlety nepodnikali. Navíc bylo takové vedro, že jsme na to ani neměli energii.


Abych nezdržovala dlouhými odstavci, vypíšu to do bodů.

  • PLÁŽ!!
    Tohle musím zdůraznit. Varadero je, laicky řečeno, vlastně taková dlouhá nudle pevniny vybíhající do moře. Celé je ohraničené písečnou pláží, která má na délku 16 km. Písek bílý, jemný a celkový sklon pláže velmi mírný.
    Pláže jsou ohraničené palmami a řadou hotelů, ve Varaderu je jich přes 50. Hotelové komplexy a zeleň ale pláž skutečně jen ohraničují. Nezasahují do ní, nepřerušují ji. Proto, když po ní jdete na procházku, máte před sebou kilometry a kilometry písku, vody a palem, nemusíte nikam odbočovat.
  • Moře
    Čisté, navíc s písečným dnem a na mnoha místech velice mělké. I po několika metrech ve vodě jsme pořád stačili. Takže ideální i pro rodiny s dětmi, nebo pro ty, co si rádi sednou do vody a třeba si v ní čtou nebo blbnou.
  • Zeleň
    Jak už jsem psala, pláže i ulice jsou lemované kokosovými palmami, což všemu přidává ještě víc na exotičnosti.
  • Auta
    Tohle je samostatná kapitola Kuby jako takové. Staré veterány jsou legendární a především všudypřítomné. Během toho, co jdete po ulici, na vás troubí, protože většina z nich je místními předělaná na taxíky. Pokud chcete svézt jen po Varaderu, tak ceny nejsou nijak závratné.
  • Coco Taxi
    Malá žlutá motorová vozítka vzhledově něco mezi skútrem a rikšou. Kromě řidiče se do něj vejdou dva lidé, tedy pro pár ideální. My jsme ho použili jako povoz pro cestu z tržnice zpět do hotelu, kdy jsme byli po dlouhé chůzi v horku už úplně utahaní. Bylo to moc příjemné a hlavně unikát, jakým vás jinde než na Kubě nesvezou.
  • Tržnice
    Chtěli jsme dovézt domů nějaké suvenýry a zároveň vidět něco zajímavého. Tak jsme poprosili našeho taxikáře, ať nás odveze na nějakou tržnici. Odvezl a stálo to za to. Základ je, nenakoupit hned u prvního stánku a nezastavovat pokaždé, když vás osloví prodejce. (Což se děje pořád.)
    S tímhle postupem se vám povede narazit na stánky s opravdu pěknými věcmi a za dobrou cenu.
  • Rum a doutníky
    Asi netřeba představovat kubánské hlavní předměty vývozu. Hned druhý den po příletu jsme dostali typ, že pokud pro ně nechceme přímo do továrny, tak doutníky seženeme nejlíp přes plavčíky na pláži, kteří dokáží sehnat krabice s doutníky rovnou z výroby.
    Díky tomu máme krásné dvě krabice, každou s dvaceti luxusními kousky. U nás se dá jeden takový doutník koupit za 20 euro. My pořídili celou jednu krabici za 50 dolarů.
    Rum prodávají v každém druhém obchůdku. Dokonce i v papírových baleních jako "pitíčka". U nás se tak prodávají džusy pro děti. Na Kubě i rum :).
  • Delfinárium
    Delfíny ve Varaderu můžete vidět v místním delfináriu nebo si pronajmout za tím účelem loď a jet na takzvané "Seafari". My se rozhodli pro delfinárium, protože to zkrátka bylo jednodušší a míň náročné, než si dohadovat projížďku lodí.
    Původně jsme mysleli, že půjde jen o nějaké akvárium. Nakonec to bylo představení venku v ohraničeném zálivu.
    Po představení následoval jeden z nejhezčích zážitků v mém životě.
    Když jsme totiž vyšli z delfinária ven k našemu čekajícímu taxikáři (který mimochodem za čekání nic nechtěl, naopak nám sám nabídl, že počká, jak dlouho budeme potřebovat), zeptal se nás, jestli máme fotku s delfínem. My odpověděli, že ne, že tam nebyl nikdo, kdo by to dělal. Takže jsme jen shlédli představení (krásné!). Odvětil, že neexistuje, abychom byli v delfináriu a neměli fotku. A že prý jeho kamarád je veterinářem u delfínů, takže nám to zařídí. Protáhl nás pak přes vchod zpátky dovnitř, někoho sehnal a domluvil nám to. 
    Tím se mi splnil jeden z životních snů. 
    Z těch zvířat jde tolik lásky, že se to nedá ani nijak pojmout. Pohladit si ho byl naprosto nepopsatelný pocit.

Co hodnotím jako drobné minus?
  • Strava
    Přece jen jste v exotické destinaci, takže nároky na hygienu a čistotu jsou jiné než u nás. S tím je dobré počítat ještě před výběrem dovolené. Jíst tedy venku někde u stánku nelze.
    V okolí našeho hotelu nebyly žádné další restaurace, jen jedna nic moc vypadají pizzerie, kterou jsme raději nenavštívili. A pak další hotely. Varadero je obrovské a většina restaurací v naší části byla pouze v hotelech, kde se bez ubytování nenajíte. Kdybychom chtěli na jídlo do klasické restaurace, museli bychom přes půl města taxíkem. Jelikož nikde není datové připojení a wifi je dostupná jen v některých hotelích a to teprve po zakoupení datové karty, nepřipadá v úvahu hledat si restauraci na internetu. Druhá možnost - sednout do taxíku a říct řidiči, ať vás  prostě odveze do nějaké restaurace a nechat výběr na něm... úplně si nejsem jistá, jak by ta jízda dopadla a kde by nás vysadil. Tzn., pokud nechcete absolvovat tuhle nejistou cestu, jste odkázáni na kuchyni vašeho hotelu. 
    U nás vařili celkem dobře, výběr byl velký. Ovšem většinu masa, ať to byl jakýkoli druh a v jakékoli úpravě, dochucovali úplně stejně. Po pár dnech už se vám zkrátka pořád ta stejná chuť přejí. Já jedla většinu pobytu k obědu i večeři rýži s nějakou zeleninou a masa jen minimálně. Na čem jsem ujížděla, byly lívance ke snídani. Fajn je, že Kuba není zrovna destinací, která by byla vyhlášená skvělým pečivem nebo dezerty. Nemají je špatné, ale že by se kvůli tomu člověk přerazil, to zase ne. Díky tomu se ani z all inclusive z dovolené nevracíte s nadváhou. Takže vlastně taky plus.
Nevím, jestli se do Varadera ještě někdy vrátíme. Ale rozhodně na něj budeme vzpomínat s láskou.

Komentáře