Proč svatební koordinátor není výdaj, ale investice, která se vrátí

Starší článek na téma, proč je svatební koordinátor opravdu velkou pomocí, najdete tady. Dodnes se ale setkávám s názorem, že nechat koordinaci svatby na profesionálovi je zbytečný výdaj. Pojďme se dnes proto znovu na tohle téma podívat.

Jak se v průběhu let mění naše společnost, mění se i vnímání manželství a svateb jako takových. S tím jde ruku v ruce i podoba jejich příprav.
Pryč jsou doby, kdy tety napekly zákusky, maminky pečivo, děda picnul pár králíků, sestřenice uvázaly kytky a šaty nevěstě ušila šikovná sousedka.
---

Dnes je svatba oslavou lásky, není už tolik svázaná konvencemi, nebereme se proto, že se brát musíme, toužíme si ji užít po svém...
A naštěstí jsou už za námi i časy, kdy nic nebylo a tak domácí výroba svatby za asistentce celé rodiny bylo jediné řešení. 

Je logické, že homemade svatby dní minulých nevyžadovaly žádnou velkou koordinaci.

Dnešní svatby sice vyřazují z příprav uštvané příbuzné vydloubávající si ještě při obřadu těsto na koláčky z pod nehtů, ale zároveň jsou díky tomu závislé na řadě dodavatelů nejrůznějšího zboží a služeb.

A abychom si mohli svých blízkých na svatbě patřičně užít, potřebujeme taky někoho, kdo se o perfektní fungování celého dne postará. 

---

V zahraniční běžná služba svatební koordinátorky je u nás díky historickému návyku dělat si všechno sami ještě pořád tak trochu v plenkách.

Naštěstí už ale i tady čím dál víc párů vidí, že pokud nechce celý svatební den něco řešit, je třeba někoho pověřit organizací.

Co je ovšem v plenkách zcela určitě, je přístup Čechů a Slováků k tomu, že by za koordinaci svatby měli zaplatit. A tak jí pověřují kamarádky, protože přece "už tak toho platíme až až, ještě abychom platili nějakou agenturu!"


Přitom KOORDINACE SVATBY JE JEDEN Z NEJZÁSADNĚJŠÍCH BODŮ!

Toto zdůrazňuji jak nejvíc to jde!

Koordinace svatby není výdaj. Je to investice.
Investice, která se vám mnohonásobně vrátí. (Stejně jako svatební fotograf a kameraman, ale o tom zas jindy.)
---

Proč?

Prozradím vám jednu věc.
Mnoha párům připadá koordinátorka jako zbytečný výdaj. Přitom si ani neuvědomují, jakou spoustu peněz zaplatí za nevýznamné "nezbytnosti", jako jsou tácky na prsteny, skleničky se jmény, různé ubrousky, konfety, balonky atd...


Neříkám, že tyhle věci jsou zbytečné. Ale ruku na srdce:
Opravdu si myslíte, že hosté budou jednou vzpomínat na to, že ve fotokoutku bylo pozadí laděné do stejné barvy jako ubrusy na stole?!

Daleko víc jim utkví v hlavě to, jak se na svatbě bavili a jak se na ní celkově cítili: že o ně bylo dobře postaráno, že po dlouhé cestě dostali na uvítanou pití, že neměli problém s parkováním, že v letním vedru nemuseli před obřadem čekat hodinu na slunci...

Ženich s nevěstou si zpravidla ani nevzpomínají, co na své svatbě jedli. Zato si moc dobře pamatují, že vůbec nemuseli mít v ruce telefon, že měli ráno klid na oblékání, že je během toho nikdo nerušil a nic nechtěl, že nebyli ve stresu a že se hosté bavili a svatbu chválili.

---

Svatební koordinace co vám nezruinuje peněženku?

Znovu opakuju, že svatební koordinátorka je investice, co se vyplatí. Raději ušetřete jinde, jestli můžete a najměte si ji aspoň na ráno a obřad.

Koordinaci odpoledne a večera - příchod na hostinu, přípitky, krájení dortu, zábava - to už zvládnou i kamarádi, pokud nemáte opravdu obří svatbu.

Ale ruka profesionála je nezbytná pro organizaci obřadu a především svatebního dopoledne, během kterého se ženich a nevěsta potřebují nachystat, ale zároveň už přijíždějí hosté a dodavatelé o které je třeba se postarat.

Dnes můžete vybírat z velkého množství svatebních agentur i z koordinátorek, které pracují sólo.

---

Koordinátorka během svatby pomůže uvítat hosty, připnout myrty na oblečení, zorganizovat příchod na obřad, poradí hostům, kde si mohou po příjezdu odskočit, kde nechat auto, ale třeba i převezme doručenou kytici od floristy, podrží závoj, nebo podá z kabelky rtěnku... Zařídí maličkosti, které ze svatby udělají bezchybnou událost a na které vy nemáte čas myslet.

---

Kdo hledá, najde

1. Investujte trochu času do googlení a také se podívejte na web beremese.cz, kde můžete najít profesionály ze svatebního businessu napříč nejrůznějšími obory.

2. Prohlédněte si jejich práci, pročtěte recenze, prolistuje jejich instagramové profily, nechte si poslat ceníky.

3. Sjednejte si osobní schůzku. Zde proberete vše důležité a rozhodnete se, zda si plácnete či nikoli.

Myslete na to, že svatební koordinátorka s vámi bude v nejdůležitější den vašeho života, pravděpodobně vás uvidí ráno v županu bez makeupu, dost možná bude u toho, až se budete soukat do šatů, takže by vám měla být i lidsky sympatická.


---

Co můžete čekat?

Svatební koordinátorky poskytují široké portfolio služeb, od vytvoření svatby na klíč, přes koordinaci celého svatebního dne až po koordinaci pouze rána a obřadu. Většina koordinátorek je schopna vám na míru své služby přizpůsobit.

Uvidíte, že nakonec najdete variantu, která splní svůj účel a finančně vás nepoloží.

Vaše





Komentáře