Recept: bleskuryrychlé fit pečivo aneb jak začít jíst zdravěji a dobře


Nevěsty se před svatbou logicky zaobírají svojí postavou. A nejen ony. Ač to tak momentálně za oknem nevypadá, léto se blíží a mnohá z nás by ráda do plavek trochu vylepšila figuru.
Hubnutí pomocí drastických diet ovšem opravdu není tím pravým ořechovým. Kromě toho, že zatíží organismus a sebere mu důležité živiny, většinou také postrádá trvalé výsledky.

Dieta totiž není dlouhodobě udržitelný způsob stravování.
Dříve nebo později je třeba ji ukončit a začít jíst zase "normálně". Pokud ale vaše "normálně" znamená návrat k původnímu nezdravému jídelníčku, zároveň s ním se vrací i původní váha.
---
Co s tím? 

Základem je zdravá a vyvážená strava.
Taková, ve které tělo přijímá všechny potřebné živiny, nehladoví, netrápí se, ale zároveň do sebe nedostává zbytečně velké dávky cukrů, nezdravých tuků a chemie. K takové stravě je ovšem potřeba se propracovat postupně a hlavně - musí vám chutnat.
Musí se stát součástí vašeho nového zdravějšího životního stylu, který vás baví.
---
Já jsem si zašla pro kávu a pro šeřík a pak si upekla zdravé pečivo, na které je recept na konci tohoto článku.

A v odstavci níže si můžete přečíst krátké shrnutí k tématu, co dělat, když chcete začít jíst lépe. A také, jak se z toho nezbláznit:).

Dobré jídlo je totiž prostě dobré. A ani náhodou nudné.

---

V dnešní době je svět přímo přecpán všemožnými kuchařkami, weby a kurzy týkajícími se zdravého životního stylu.
Není se co divit, že se v tom jeden ztrácí. Ten doporučuje to, jiný zase pravý opak a každý je odborník na slovo vzatý.

Pokud se ze všech informací nechcete zbláznit, dám ruku do ohně za následující:
K lepšímu začátku rozhodně doporučuji zdravé kuchařky tohoto pána. 
Kromě skvělých, snadných a zdravých receptů se tady také dozvíte základy o správném stravování vycházející z praxe.

Tom není žádný kulturista, nebude se vám snažit podsunout jídelníček pro vrcholového sportovce v oboru fitness. Naopak, hezky "po lopatě" vám na svých stránkách i v knihách vše vysvětlí.

Můžete navštívit i jeho profil  "Břicháč Tom" na Facebooku. 
Pochopíte, o čem zdravé jídlo je a že vlastně může být i zábavné a opravdu dobré.

Stejně tak zjistíte, že v případě nového způsobu stravování pak ani nevadí to, když si jednou za čas dáte svíčkovou se šesti, celý den se cpete na svatební hostině nebo sníte ke svačině tabulku čokolády. Pokud dlouhodobě jíte správně, vaši postavu to nerozhodí.
Jak jsem psala výše, žádná dieta a hlad.
--
Recept: Rychlé fit bochánky
A teď trochu z praxe. Tento rychlo recept není přímo od Toma, ale já ho miluju. Protože miluju pečivo. A kdybych ho jedla tak často, jak často na něj mám chuť, byla bych už teď nejspíš trojrozměrná.

Jedná se o malé bochánky jen ze dvou základních surovin.
Máte je uplácané během chvilky a následně upečené do pár minut. Dají se udělat buďto na sladko, nebo na slano a mě často zachraňují v případě, že mě honí mlsná.

Tak jdeme na to:

Ingredience:
200 g řeckého jogurtu Milko 0%tuku nebo Skyru
140 g špaldové nebo žitné mouky (víc mi chutnají ze špaldové)
lžička jedlé sody
+ buďto nějaké sladidlo a lžička skořice nebo trošku kmínu a lžička soli

Všechny suroviny smícháme. Z hustého těsta tvoříme lžící bochánky na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 180°C dozlatova.
---

Mějte hezký zbytek týdne. Já se snažím užívat si voňavého šeříkového období, dokud to jde. Škoda, že vždy odkvete tak brzy. Pro mě znamená lásku.









Komentáře