Svatební závoj: historie nejslavnějšího doplňku nevěst

Když se řekne závoj, málokdo si vybaví něco jiného, než nadýchaný doplněk nevěst.
Už když si malé holčičky hrají na svatbu, nezapomenou se ozdobit něčím, co ho aspoň trochu připomíná. V našich krajích patří závoj ke svatbám od nepaměti.

Pojďme se podívat zblízka na historii tohoto jedinečného módního doplňku.

Dnes už úplně přesně nezjistíme, kdy a za jakých okolností vznikla tradice svatebního závoje. I přesto si ale můžeme lecco odvodit z mnoha dobových pramenů. 

Jiný kraj, jiný mrav. V každém koutu světa a v každém století bylo ke svatebnímu závoji přistupováno jinak a také jinak vypadal.
Prošla jsem několik pramenů a shrnula to nejzákladnější z pohledu naší zeměpisné polohy :).

---
Pojistka věna a útěku ženicha od oltáře
V minulosti nesměl ženich vidět nevěstu před obřadem nejen ve svatebních šatech, ale často vůbec (samozřejmě zase to neplatilo všude). Odtud také pochází tradice svatebního závoje přes obličej, který ženich zvedne nevěstě sám až přímo během obřadu.

V dobách, kdy byly sňatky domluvené rodiči a hlavním kritériem byla výhodnost nového manželství, šlo vlastně o praktický krok.
Snoubenci se často vůbec neznali a měli k dispozici jen své podobizny k tomu, aby zjistili, jak jejich budoucí protějšek vypadá.

Závoj měl až do posledních chvíle zabránit tomu, aby si ženich mohl svou nastávající prohlédnout. Co kdyby se mu nelíbila a svatbu si na posledních chvíli rozmyslel?

Když ptáčka lapají, závoj mu dávají
Další zdroje tvrdí i to, že závoj pomáhal ženichům v dobách, naštěstí už dávno minulých, kdy bývaly běžné únosy žen.

V různých historických obdobích se přístup společnosti k ženám měnil, každopádně ale neměly stejná práva jako muži.
Bývalo běžné i to, že žena byla pouze mužovým majetkem a druhořadou bytostí mající hlavní úkol - být poslušnou milenkou, matkou a hospodyní.

Není se tedy čemu divit, že bývaly často oběťmi únosů. Pokud se muži nějaká dívka zalíbila a z jakéhokoli důvodu nemohl či nechtěl ucházet se o ni oficiálně, prostě ji unesl a poté se s ní oženil. Závoj byl pojistkou, že dívku nikdo nepozná a nezachrání dřív, než si ji únosce stihne vzít.

Ochrana nevěsty proti zlu
V minulosti bývali lidé velice pověrčiví a tak dalším důvodem, proč nosit svatební závoj, bylo to, že měl nevěstu chránit proti zlým silám.

Doplněk na poslední cestě ženy
Možná to bude vypadat trochu morbidně, ovšem nezapomínejme, že dříve lidé žili v úplně jiných podmínkách než my dnes.

Svatební závoj se šil před svatbou velice dlouho. Měl být tak silný a dlouhý, aby bylo možno do něj ženu zabalit do rakve, až jednou zemře.

Královna Viktorie aneb zrození hvězdy
Slavná britská panovnice přinesla své vlasti i světu mnoho novinek. Ani co se svateb týče nezůstala pozadu.

Ve Velké Británii se svatební závoj dostal do módy až po její svatbě s princem Albertem roku 1840.
Stejně tak i za bílé svatební šaty vděčíme jí, byla první nevěstou, která si je oblékla a zahájila tak novou éru.

Po celá staletí až do této doby svatební šaty bývaly barevné.

Mladá Viktorie na svatbu v kapli Svatojakubského paláce vynesla bílou róbu s vlečkou dlouhou 5 a půl metru, hlavu jí zdobil věnec spletený z květů pomerančovníku a krajkový závoj.


Důvod výběru barvy byl údajně ten, že na bílém podkladu nejlépe vynikl vzor krajky, kterou si Viktorie pro svůj velký den vybrala. Vzorník krajky po svatbě nechala zničit, aby si stejnou nemohla obléct už žádná druhá.

Poté, co svatební fotografie slavného páru obletěly Anglii  a její teritoria, začaly Viktorii napodobovat nevěsty nejen v její vlasti, ale i po celém světě.
---

Co dál?
Vzhled svatebního závoje se následně proměňoval úměrně módním trendům (na fotografii závoj Jackie Kennedy).

Nicméně i po letech to hlavní zůstalo. Stále je s námi, nezmizel ze scény, stále je bílý, stále je jedinečný a stále sluší všem. Stačí si jen vybrat správný odstín, délku a typ. Ale o tom zase v jiném článku.

---

Mějte krásný zbytek slunečného dne.
A pokud plánujete svatbu a váháte, zda závoj ano či ne, já říkám ANO! Nikam jinam si totiž tento krásný kousek nevezmete. Tak proč toho nevyužít :).


Komentáře