Recept: irský Banoffee pie
Křupavý sušenkový korpus, sladký karamelový krém, čerstvé banány a nadýchaná šlehačková čepice. To je banoffee pie.
Tento původem irský recept vám bude ideálním společníkem do pošmourných podzimních dnů. Protože ale velká část jeho přípravy spočívá v chlazení v lednici, určitě přijde vhod i v létě.
Tento původem irský recept vám bude ideálním společníkem do pošmourných podzimních dnů. Protože ale velká část jeho přípravy spočívá v chlazení v lednici, určitě přijde vhod i v létě.
---
Můžete ho vidět např. i ve filmu Láska nebeská, kdy Julia přijde za Markem, aby z něj vytáhla nějaké záběry ze svatby a na oplátku mu nese právě Banoffee pie.
Sušenkový korpus koláče může i nemusí být doplněn ještě rozmixovanými preclíky.
Pokud jste příznivcem spojení sladkého karamelu a soli, zkuste to.
Já ho zatím dělala bez nich, ale na sladko slanou verzi se také chystám.
---
Ingredience:
270 g karamelových sušenek Lotus nebo Bebe (pro tento koláč upřednostňuji Lotus)
100 g másla
50 g čokolády plus lžíce másla
plechovka kondenzovaného mléka
5 středně velkých banánů
300 ml 33% smetany
čokoládové hoblinky nebo kakao
Plechovku s mlékem neotvírejte. Vložte ji do hrnce s vodou tak, aby byla ponořená asi 3 cm pod úrovní hladiny.
Vařte zvolna 2 hodiny pod pokličkou, kontrolujte zda je stále dostatek vody nad plechovkou, pokud se část vody vyvařila a je jí málo, dolijte.
Po dvou hodinách plechovku vyjměte a nechte zavřenou stát. Otevřete ji v okamžiku, kdy bude vlažná.
Výsledkem je hustý karamelový krém, vylijte ho do misky.
Vařte zvolna 2 hodiny pod pokličkou, kontrolujte zda je stále dostatek vody nad plechovkou, pokud se část vody vyvařila a je jí málo, dolijte.
Po dvou hodinách plechovku vyjměte a nechte zavřenou stát. Otevřete ji v okamžiku, kdy bude vlažná.
Výsledkem je hustý karamelový krém, vylijte ho do misky.
Karamelové sušenky rozlámejte a nadrobno rozdrťte v mixéru nebo roztlučte v plastovém pytlíku paličkou na maso.
Vsypte do nějaké mísy, přidejte rozpuštěné vlažné máslo a smíchejte. Vznikne sypká lehce mokrá hmota.
Sušenkovou drť natlačte do formy, na jejíž dno dejte pečicí papír. Je třeba sušenky rukama pořádně udusat na dno a ke krajům, čímž docílíte jakéhosi korpusu.
Pečte v troubě 10 minut na 170°C.
Vsypte do nějaké mísy, přidejte rozpuštěné vlažné máslo a smíchejte. Vznikne sypká lehce mokrá hmota.
Sušenkovou drť natlačte do formy, na jejíž dno dejte pečicí papír. Je třeba sušenky rukama pořádně udusat na dno a ke krajům, čímž docílíte jakéhosi korpusu.
Pečte v troubě 10 minut na 170°C.
Upečený korpus nechte vystydnout.
Pak rozehřejte čokoládu s máslem a dno připraveného korpusu namažte. Dejte chladit do lednice.
Pak rozehřejte čokoládu s máslem a dno připraveného korpusu namažte. Dejte chladit do lednice.
Banány nakrájejte na vysoká kolečka. Rozložte je těsně vedle sebe na celou plochu koláče.
Potom nalijte na banány vlažný karamel v tak vysoké vrstvě, jak si přejete. (Pokud karamel během přípravy korpusu moc zatuhl, můžete ho chvilku rozehřát v mikrovlnce, ale opravdu jen chviličku, nesmí být vyloženě tekutý.)
Nechte 20 minut chladit.
Ušlehejte smetanu (neslaďte ji) a připravte si čokoládové hoblinky pomocí škrabky na zeleninu či kakao.
Potom nalijte na banány vlažný karamel v tak vysoké vrstvě, jak si přejete. (Pokud karamel během přípravy korpusu moc zatuhl, můžete ho chvilku rozehřát v mikrovlnce, ale opravdu jen chviličku, nesmí být vyloženě tekutý.)
Nechte 20 minut chladit.
Ušlehejte smetanu (neslaďte ji) a připravte si čokoládové hoblinky pomocí škrabky na zeleninu či kakao.
Smetanu navrstvěte na koláč lžící tak, aby vytvořila šlehačkové pusinky.
Povrch poprašte čokoládou/ kakaem a před podáváním ještě nechte vychladit.
Povrch poprašte čokoládou/ kakaem a před podáváním ještě nechte vychladit.
Při přípravě koláče je zásadní vychlazení jednotlivých vrstev, než nanesete další.
Při porcování může karamel částečně po koláči stékat.
Při porcování může karamel částečně po koláči stékat.
Komentáře
Okomentovat