Recept: irský Banoffee pie

Křupavý sušenkový korpus, sladký karamelový krém, čerstvé banány a nadýchaná šlehačková čepice. To je banoffee pie. 
Tento původem irský recept vám bude ideálním společníkem do pošmourných podzimních dnů. Protože ale velká část jeho přípravy spočívá v chlazení v lednici, určitě přijde vhod i v létě.


---
Můžete ho vidět např. i ve filmu Láska nebeská, kdy Julia přijde za Markem, aby z něj vytáhla nějaké záběry ze svatby a na oplátku mu nese právě Banoffee pie.

Sušenkový korpus koláče může i nemusí být doplněn ještě rozmixovanými preclíky.
Pokud jste příznivcem spojení sladkého karamelu a soli, zkuste to.
Já ho zatím dělala bez nich, ale na sladko slanou verzi se také chystám.
---
Ingredience:

270 g karamelových sušenek Lotus nebo Bebe (pro tento koláč upřednostňuji Lotus)
100 g másla
50 g čokolády plus lžíce másla


plechovka kondenzovaného mléka
5 středně velkých banánů
300 ml 33% smetany
čokoládové hoblinky nebo kakao

Plechovku s mlékem neotvírejte. Vložte ji do hrnce s vodou tak, aby byla ponořená asi 3 cm pod úrovní hladiny.
Vařte zvolna 2 hodiny pod pokličkou, kontrolujte zda je stále dostatek vody nad plechovkou, pokud se část vody vyvařila a je jí málo, dolijte.

Po dvou hodinách plechovku vyjměte a nechte zavřenou stát. Otevřete ji v okamžiku, kdy bude vlažná.
Výsledkem je hustý karamelový krém, vylijte ho do misky.
Karamelové sušenky rozlámejte a nadrobno rozdrťte v mixéru nebo roztlučte v plastovém pytlíku paličkou na maso.

Vsypte do nějaké mísy, přidejte rozpuštěné vlažné máslo a smíchejte. Vznikne sypká lehce mokrá hmota.


Sušenkovou drť natlačte do formy, na jejíž dno dejte pečicí papír. Je třeba sušenky rukama pořádně udusat na dno a ke krajům, čímž docílíte jakéhosi korpusu.

Pečte v troubě 10 minut na 170°C.

Upečený korpus nechte vystydnout.

Pak rozehřejte čokoládu s máslem a dno připraveného korpusu namažte. Dejte chladit do lednice.
Banány nakrájejte na vysoká kolečka. Rozložte je těsně vedle sebe na celou plochu koláče.

Potom nalijte na banány vlažný karamel v tak vysoké vrstvě, jak si přejete. (Pokud karamel během přípravy korpusu moc zatuhl, můžete ho chvilku rozehřát v mikrovlnce, ale opravdu jen chviličku, nesmí být vyloženě tekutý.)

Nechte 20 minut chladit.

Ušlehejte smetanu (neslaďte ji) a připravte si čokoládové hoblinky pomocí škrabky na zeleninu či kakao.
Smetanu navrstvěte na koláč lžící tak, aby vytvořila šlehačkové pusinky.
Povrch poprašte čokoládou/ kakaem a před podáváním ještě nechte vychladit.

Při přípravě koláče je zásadní vychlazení jednotlivých vrstev, než nanesete další.

Při porcování může karamel částečně po koláči stékat.


Komentáře