Camilla a Charles: láska, která vydržela všechno a trvá půl století

Milenka, zlá mrcha, ale i opora a životní láska prince Charlese, nyní krále.
Taková přízviska dostávala královna Camilla celý život.

Dlouho o ní mnoho z nás moc nevědělo, vždycky byla schovaná za zář princezny Diany. Jako ta druhá, ta horší.

Jaká je ale ve skutečnosti Camilla? A co Charles a jejich milostný život? Opravdu to bylo jen navršené zlo na zlo, nebo se oba stali obětí svého postavení a doby, v níž vyrůstali?

Všimli jste si, mimochodem, jak se na sebe ti dva vždycky dívají?
Tito dva se milují přes půl století.

---

Celý svět v květnu sledoval korunovaci nového britského krále a královny, Karla III. a Camilly.

Sláva, moc, bohatství, prestiž a šťastná rodina. To vše, zdálo by se, tito dva dnes mají. I když nic není nikdy tak růžové, jak se na první pohled zdá, vypadá to, že se ve svých 74 a 75 letech konečně dočkali uznání a jakési satisfakce.

Asi bychom na světě nenašli lepší příklad toho, jak jen láska ke šťastnému vztahu nestačí a zároveň, jak láska všechno přestojí, pokud je opravdová. 

Tohle je příběh o lásce a podpoře, která vydržela celý život.

Příběh o lásce, která vůbec neměla existovat a i přesto se zrodila a přežila.

V neposlední řadě je příběh Charlese a Camilly důkazem, že to, do jaké doby a rodiny se narodíte, není jedno.

---

Charles a William na tom s láskou byli vlastně stejně, i když s odlišným výsledkem. Jeden z nich měl smůlu a druhý štěstí na okolnosti.

Charles, dnes král Karel III. a jeho syn William mají jedno společné. Oba se v mládí zamilovali do společensky níže postavené ženy. William dokonce do ženy zcela neurozené. 

Zároveň měl William to štěstí, že se narodil do jiné doby než jeho otec.

Dnes tvoří princ a princezna z Walesu jeden z nejpopulárnějších párů na světě. Kdyby se ale princ narodil dřív, nebyl by dnes žádný William a Kate. 

Svatbu s neurozenou dívkou by mu nepovolili stejně jako jeho otci.

Kdyby se naopak Karel III. narodil později, nikdo by dnes neznal žádnou princeznu Dianu.

Svět by místo toho v 80. letech sledoval, jak si mladý následník trůnu bere Camillu a o mnoho let později je obdivoval za to, že jim láska skutečně vydržela celý život.

---

Nicméně není vše pohádkové. A tak William v roce 2010 svolení dostal, zatímco Charlesovi Camillu zatrhli a musel si jít hledat novou nevěstu.

Volba padla na Dianu Spencer. Devatenáctiletou, krásnou a naivní dívku, která byla před svatbou panna a pocházela z aristokratické rodiny blízce spřízněné s rodinou královskou.

Jak tohle manželství dopadlo, víme všichni, ale o tom dnešní článek být nemá.

Lovestory

Média si dávala celá desetiletí záležet na tom, aby příbeh Charlese a Camilly vyprávěla jen z jednoho úhlu pohledu.

Podívejme se ale z druhé strany.

Camilla je chytrá, sečtělá, vzdělaná, energická. S Charlesem sdílí stejný smysl pro humor, lásku k přírodě, zahradničení, knihám a životu na venkově.

I přes hanlivé komentáře v médiích a dlouholetou neoblíbenost, oba celé roky neúnavně pracovali pro charitu a snažili se potkávat s lidmi, být k nim vřelí.

Jak se během let ukázalo, Camilla má také obdivuhodnou schopnost přizpůsobit se, zatnout zuby, když je třeba a dělat, co se od ní čeká bez velkých cavyků.

Dokonale se hodí na královskou manželku, protože nejen že pochopila, jaká je Charlesova - a tím pádem i její - životní role, ale také se jí povedlo i přes všechny těžkosti najít způsob, jak žít v pohodě uprostřed monarchie.

Stejně jako Williamova manželka Kate, i Camilla se dokázala přizpůsobit a nakonec vyhrát.

Charlesovi byla důvěrnou přítelkyní od dob, kdy byli oba dvacetiletí, až podnes.

Řekl o ní: "Vždy mě dokázala rozesmát. Nepotkal jsem nikoho duchaplnějšího, moudřejšího, nikoho s větším šarmem. A s nikým jsem nikdy neměl tolik společných zájmů, s nikým na světě jsem se necítil tak dobře, uvolněně a příjemně.“


---

Zlo má jméno Camilla

Nová britská královna Camilla byla nicméně dlouhou dobu nejméně oblíbeným členem královské rodiny.

Celá desetiletí byla démonizována jako vypočítavá mrcha, se kterou Charles podváděl všemi milovanou princeznu Dianu. Veřejnost jí dávala za vinu rozpad jejich manželství a nakonec i Dianinu smrt.

Veškeré zlo ze strany bulváru, veřejnosti a dříve i královské rodiny, musela celý život snášet bez možnosti bránit se.

 Dokonce i v letech, kdy už dávno byla Charlesovou manželkou, o ní dál vycházely pomlouvačné, nechutné komentáře v médiích.

Britská královská rodina se drží zásady nikdy si nestěžovat a neposkytovat rozhovory.

Proto ani jako manželka následníka trůnu neměla Camilla možnost jakkoli se postavit na svou obranu.

Její dlouholetá práce pro monarchii a pro charitu byla veřejností opomíjena, protože ji přebíjely nenávistné články. Když přišla s novým charitativním projektem, v médiích se nepsalo o něm, ale o jejích ošklivých zubech a na instagramu internetoví hrdinové pod oznámení o tomto projektu do komentářů dávali hashtagy "bulldog Camilla", "Diana is my queen" apod.

---

V kontextu toho působí výrazně trapně vystupování prince Harryho a jeho ženy Meghan. Ti se rozhodli přestat pracovat pro monarchii a zároveň vydělávat na své příslušnosti k ní mediálními výstupy postavenými na tvrzení, že Meghan byla obětí mediální šikany a nikdo se jí nezastal, zatímco ostatní členové rodiny nic podobného zažívat nemuseli.

Smrt Diany je vina bulváru, Charlese a Camilly

Tohle přesvědčení měla většina světa ještě pár let zpět. I když rodina a velká část britské veřejnosti novému královskému páru už dnes odpustila, pořád se najde ještě dost lidí, kteří si tento názor dál drží.
Charles je zlý nevěrník, Camilla vypočítavá osoba a bulvár třešnička na dortu celé tragédie.

Pojďme se podívat společně trochu pod pokličku.

Ona totiž celá ta obrovská aféra byla dlouhá léta prezentovaná jednostranně.
Z pohledu bulváru, který v tomto případě má opravdu na rukou krev (a tak se potřeboval aspoň maličko očistit) a z pohledu zhrzené veřejnosti, která na Dianu hleděla jako na ztělesnění dobra na zemi a nedohledávala si informace.

Kdo je vlastně nová královna?

Královna Camilla se narodila jako Camilla Rosemary Shand do aristokratické rodiny na anglickém venkově. Její rodiče byli baroni a Camilla nejstarší ze tří dětí. Její sestra Annabel je interiérovou designérkou a bratr Mark byl autorem cestopisů a ochráncem přírody.

Camilla je vysoce vzdělaná, vystudovala Queen's Gate School v South Kensington, pokračovala ve škole Mon Fertile ve Švýcarsku a nInstitutu University of London v Paříži.

Odjakživa miluje koně a psy, pobyt venku, ráda zahradničí a čte. Vede také čtenářský klub The Reading Room, věnuje se charitě a je pověstná svým humorem.

1970: začátek lovestory

V roce 1970 se poznali s Charlesem a vzájemně se okouzlili.

Jejich vztah sílil, ale zároveň neměl podporu v Charlesově rodině. Nakonec byl přerušen, když Charles musel odjet na zahraniční vojenskou misi a zároveň akceptovat stanovisko rodiny, že Camilla není vhodnou královskou nevěstou.

1973:Camilly první svatba

V roce 1973 se provdala za Andrewa Parkera Bowlese, s nímž chodila s přestávkami ještě před seznámením s Charlesem.
Z manželství vzešly dvě děti - Tom a Laura. Charles zůstal s manželi v přátelském vztahu a dokonce je Tomovým kmotrem.

1981: Charles a Diana. Pár, který miloval celý svět. Oni dva se o to spíš jen pokoušeli

Charlese jako následníka trůnu tlačili do ženění a založení rodiny. Citlivý mladík, který miloval přírodu a literaturu byl ostatně celý svůj dosavadní život rodinou tlačen do kde čeho a potýkal se s nepochopením a zároveň velkým tlakem.

Když se roku 1980 objevila krásná Diana Spencer, rodina měla jasno, neboť mladá aristokratka odpovídala všem tehdejším požadavkům na vhodnou nevěstu.


V roce 1981 se odehrála v Londýně svatba století. Miliony lidí se okamžitě zamilovaly do nové devatenáctileté princezny a média mohla začít psát pohádku o dokonalém páru.

A to i přesto, že Diana a Charles měli v době svatby za sebou jen krátký vztah a málo společných zájmů, Charles s žádostí o ruku váhal (vlastně ho do ní museli dokopat blízcí) a Diana, pro kterou byla typická nepříliš stabilní psychika, navíc byla na svou novou roli zcela nepřipravená.

Jak i později sama přiznala, do manželství vstupovala s velkou mírou naivity. 

Kamarádka v podezření

Princezna Diana v jednom ze svých pozdějších rozhovorů řekla, že už v době svatby měla podezření, že Camilla Parker Bowles není Charlesovi jen nedaleko bydlící kamarádkou.

Manželé se začali definitivně odcizovat po narození druhého syna, prince Harryho.

Jejich odlišné povahy, priority, přístup ke královským povinnostem a životu obecně v kombinaci s obrovskou mediální pozorností, Dianinou labilní psychikou a opakujícími se podezřeními na Charlesovu nevěru, nedaly vztahu šanci.

1986: stará láska nerezaví

Manželství královského páru se nakonec rozpadlo a zanechalo za sebou obrovskou pachuť hořkosti a vůni skandálu.

Charles později v autorizované biografii uvedl, že až v roce 1986, tedy po rozchodu, se dal znovu dohromady s Camillou. No, mysleme si o tom každý své...

Skandální 90. léta

V roce 1992 byl oficiálně oznámen rozchod Charlese a Diany.

O rok později byly zveřejněny nahrávky několik let starých velmi intimních telefonátů mezi Charlesem a Camillou. Média šílela.
Propírání rozvodu, jeho příčin a praní špinavého prádla na veřejnosti bylo denním chlebem bulváru.

V roce 1995 Diana absolvovala legendární rozhovor pro BBC, kde působila jako nešťastná žena v těžké depresi a uvedla, že ve vztahu byli vždycky tři.

Kolotoč zášti proti Charlesovi a Camille se rozjel naplno.

Na druhou stranu je fér uvést, že Diana to s médii uměla a často na sebe už během manželství strhávala pozornost i tam, kde by si ji zasloužil Charles, nebo podávala novinářům informace tak, aby pro ni vyzněly příznivě.

Ač žili odděleně, snažili se oba aspoň fungovat jako rodiče.

Roku 1996 bylo manželství oficiálně rozvedeno, o rok dřív se rozvedla i Camilla.

Odklad veřejného štěstí

Po vleklých rozvodech odpočinutí nepřišlo.
Roku 1997 tragicky zemřela princezna Diana a tak Charles s Camillou nemohli ani nadále vystupovat veřejně spolu.Pro svět byla princezna královnou srdcí a už kvůli její památce, ale taky pro uklidnění situace, se raději drželi v ústraní.

1999: oficiálně pár

Roku 1999 konečně byla Camilla představena celé rodině a s Charlesem začali vystupovat veřejně jako pár. Neměli to ale snadné. Kromě kritiky ze strany veřejnosti a bulváru se podpory nedočkali ani v rodině. Například královna odmítla přijít na oslavu Charlesových padesátin, aby se s Camillou nemusela potkat

2000: královna souhlasí

Alžběta II. se zúčastnila oslavy na panství Highgrove kterou pořádal Charles a na které samozřejmě Camilla nechyběla. Tím, že královna dorazila, dala najevo, že dává vztahu zelenou a už se nebude od nového královského páru distancovat.

Také jste rádi, že nad vámi nebdí dvorní protokol a tak nemusíte čekat ještě v 50ti na to, až vám schválí vztah rodiče?


2005: svatba

Časy se mění, roky plynou a v dubnu 2005 si Camilla a Charles konečně mohli říct ano. Dočkali se. Svatba byla ovšem pouze civilní a na královské poměry malá.


Camilla musela vydržet ústrky i po svatbě

V britské královské rodině získává žena po svatbě místo nového příjmení nový titul a to dle titulu manžela, za kterého se provdala.

Protože lidé stále nemohli Camille přijít na jméno a titul Princezny z Walesu, který náležel manželce Charlese, si spojovali výhradně s Dianou, musela Camilla opět zatnout zuby.

Slíbila, že titul Princezny z Walesu nebude veřejně používat. Musela se spokojit s titulem Vévodkyně z Cornwallu. Zároveň královna Alžběta II. vydala výnos, že v době nástupu Charlese na trůn se z Camilly nestane královna. Ponižující? Ano. Camilla se ovšem musela přizpůsobit, pokud si chtěla Charlese vzít.

Štěstí a klid ve stáří

Další roky uplynuly a obrousily hrany, zahojily rány. Camilla a Charles se stali pevnou součástí rodiny a obrazu monarchie.

I Alžběta II. si podle všeho Camillu nakonec oblíbila. Spojovala je mimo jiné láska ke psům a koním. Nedlouho před svou smrtí uveřejnila dokonce výnos s poděkováním svému synovi a jeho ženě za jejich letitou práci a oznámení, že původní výnos o Camilly ne-korunovaci se ruší. Z Camilly královna bude.
A tak se i letošního roku stalo.
---

Charles je velice pracovně vytíženým člověkem. Je škoda, že až nyní se dostává víc pozornosti jeho intenzivní práci, charitativním projektům a ekologickému aktivismu.

O klidu v důchodu si mohou nechat jen zdát, po letošní korunovaci tím spíš.

Klid ve vztahu ale zcela zjevně našli.

Zlé jazyky argumentují tím, že na fotkách se umí usmívat a tvářit spokojeně každý. Ano. Ovšem u těchto dvou je vzájemná neutuchající podpora, láska a hrdost jeden na druhého vidět na první dobrou. 

Dva lidé, kteří se milují celý život.

A není nakonec život právě o tom? Najít v podmínkách, do kterých jsme zasazeni, způsob, jak být šťastnými? 
Přeju vám hezký začátek léta.






Foto: Getty images, Closer weekly, People, Profimedia.cz

Komentáře