Konec impulsivním nákupům: jak nekupovat zbytečnosti. Na svatbu i v životě.

 Známe to všichni a nemusíme ani plánovat svatbu. Kdo si nikdy nekoupil nic, co úplně nepotřeboval, ať hodí kamenem.

Dnes se podíváme na to, jak nepodlehnout emocím a nenakupovat impulsivně.

Pokud ještě ke všemu zařizujete svatbu - u níž vám logicky záleží na každém detailu - můžou se neuvážené nákupy krásných věcí opravdu prodražit. 
---
Cílem obchodníka je prodat a proto je v prodejně zboží perfektně naaranžované a nasvícené, na e-shopu stylově nafocené. Podlehnout momentálním emocím je snadné. 

Pokud se jedná o něco, co opravdu potřebujeme, nebo jsme si to dlouho přáli, proč ne. Kolikrát jste ale takhle koupili něco, u čeho jste si až zpětně uvědomili, jak moc to bylo drahé? Nebo že jste to zas až tak moc nepotřebovali? 

Při plánování svatby se na budoucí nevěsty hrne obrovské množství maličkostí, které je třeba zařídit a každý svatební e-shop je plný dekorací a lákadel.

Tady je mých pár osvědčených pravidel, jak se nenechat semlít nákupním šílenstvím.

Před svatbou i v běžném životě. Speciálně pravidlo tří dní je moje oblíbené a používané už několik let.
---

1. Připravte se

Pokud se vydáváme do obchodu, je dobré se už předem psychicky připravit na to, že na věci, co se nám budou líbit, pravděpodobně narazíme. A že to vůbec neznamená, že bychom o jejich koupi museli přemýšlet.

2. Seznam

Nejlepší obranou je útok. Napište si seznam, jděte nakupovat s ním (ať už v kamenné prodejně nebo na e-shopu) a držte se ho.

Nedejte impulsivnímu emotivnímu nakupování prostor. Nejdřív cíleně hledejte věci ze seznamu. A až když jste je našli, můžete si začít procházet zbytek nabídky obchodu. Nikdy ne obráceně! Pak se totiž přesně stane to, že strávíte obrovské množství času prohlížením nabídky, pro kterou jste vůbec nepřišli.
Pokud se ale nejdřív cíleně věnujete tomu, co máte na seznamu, nákup je efektivní.
(A na jeho konci už vám taky často nezbyde čas ani energie na to, jít si ještě prohlížet něco jiného.)

4. Předem stanovený rozpočet

Dejte si stranou na nákup peníze a snažte se tento rozpočet nepřekročit.

5. Nesrovnávejte se s druhými

Je jedno, jak vypadala svatba, kterou jste viděli na internetu, nebo jaké sako si koupila vaše kamarádka a jaké tenisky kolega. Jste originál, máte vlastní život. Nakupujte rozumně podle sebe, ne emotivně podle toho, co vidíte kolem.

6. Pravidlo 3 dní

Narazíte-li na něco, co se vám opravdu líbí, ale víte, že to nepotřebujete, či je to moc drahé, v obchodě to nechte a počkejte tři dny.
Pokud to budete i nadále chtít stejnou měrou a nákup vám i po třech dnech dává smysl, kupte si to (samozřejmě pokud na to máte rozpočet).

Jedná-li se ale o čistě emotivní impulsivní chtění, po třech dnech vás to určitě přejde. Případně zvítězí lenost, kdy zjistíte, že tu na první pohled skvělou věc nechcete zas až tolik, aby vám stálo za to se pro ni vracet.
A taky se dostane ke slovu racionalita. "Jo, ty boty jsou nádherný, ale stejně bych je neměla kam nosit."
---

Když jste narazili třeba na e-shopu na něco super, je snadné podlehnout dojmu, že pokud to nekoupíte hned, už to nebude k dispozici. 

Na platnosti těchto pravidel se i tak nic nemění.

V nejhorším zjistíte, že onu věc stále chcete, že vám její nákup dává smysl a že vám ji sice už někdo vyfouknul, ale můžete ji hledat na jiném e-shopu.

Nabídka je široká a pravděpodobnost, že už nenajdete nic podobného, velice nízká.
---

Mně se tato pravidla osvědčila a od doby, co se jimi řídím, se mi povedlo ušetřit zbytečně vyhozené peníze i prostor doma ve skříních.

Při nákupech na svatbu to platí dvojnásob, protože ještě ke všemu to, co jste na svatbu nakoupili, většinou nejde moc použít v dalším životě. Tak ať vás po vašem dni D nemrzí pohled do peněženky.

Vaše...




 


Komentáře