Krásný den dámy!
Tenhle recept budete milovat. Já ho měla dlouhou dobu jen uložený v počítači a použila ho až nedávno, kdy jsem potřebovala zlikvidovat z mrazáku zásobu rybízu. Řeknu vám jedno. Vědět, jaká to bude lahoda, peču ho už dávno!
Doma zmizel během jediného odpoledne a okamžitě se zařadil k receptům, které hodlám péct až do konce svých dní.
Je křehký, vláčný, svěží i sladký zároveň a vzhledově připomíná dezerty z prvorepublikových cukráren. Pamatujete na vyzdobené salony v černobílých filmech? Nebo na legendární cukrárnu pana Svobody v Bylo nás pět?
Prostě ideální sladká tečka k posezení u kávy či čaje.
A navíc je jeho příprava opravdu snadná.
Ingredience:
Rybíz
(Čerstvý,
ale může být i mražený. Já měla doma mražený, který už připomínal spíš dřeň než
jednotlivé kuličky a povedlo se skvěle.)
Korpus
z křehkého těsta:
30dkg
polohrubé mouky
25dkg másla
15dkg
cukru
½ prášku
do pečiva
4
žloutky
½
lžičky soli
Bílkový
sníh:
4 bílky
25 dkg
cukru
Postup:
Všechny ingredience na korpus si vyndáme hodinu před pečením na linku, aby se dostaly do stejné pokojové teploty.
Zpracujeme v hladké, lesklé a nelepivé těsto.
Vyložíme jím formu. Já ještě dávám na dno formy pečící papír, abych pak neměla tolik práce s nádobím :)).
V troubě vyhřáté na 175°C pečeme dorůžova. Spíš méně než více, protože korpus se později bude dopékat. Vyndáme ho z trouby, když začne vonět a necháme vychladit.
Na upečený a vychlazený korpus nasypeme rybíz. Množství záleží na vkusu, ale já dávala tolik, aby byl zaplněný na těsno celý povrch.
V míse vyšleháme bílky s cukrem, až vznikne směs lesklá a tuhá.
Šlehačem to zabere cca 10 minut. Tuhle fázi neodbývejte, sníh sice vypadá sněhově dřív, ale pokud šlehání vzdáte třeba po 2 minutách, nebude výsledek ono :).
Sněhem opatrně ozdobíme korpus s rybízem. Můžete použít cukrářskou špičku, nebo zkusit ležérní nanášení vidličkou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C dorůžova. U správně upečeného řezu je povrch sněhu křupavý, růžový a uvnitř měkký a bílý.
---
Pak už zbývá si jen pustit starý film, případně se uvelebit v pohodlném křesle někde na zahradě, terase nebo balkoně a vychutnávat nostalgickou chuť i atmosféru.
Komentáře
Okomentovat