Recept: Prvorepublikový rybízový koláč z křehkého těsta se sněhem

Krásný den dámy!

Tenhle recept budete milovat. Já ho měla dlouhou dobu jen uložený v počítači a použila ho až nedávno, kdy jsem potřebovala zlikvidovat z mrazáku zásobu rybízu. Řeknu vám jedno. Vědět, jaká to bude lahoda, peču ho už dávno!

Doma zmizel během jediného odpoledne a okamžitě se zařadil k receptům, které hodlám péct až do konce svých dní.

Je křehký, vláčný, svěží i sladký zároveň a vzhledově připomíná dezerty z prvorepublikových cukráren. Pamatujete na vyzdobené salony v černobílých filmech? Nebo na legendární cukrárnu pana Svobody v Bylo nás pět?

Prostě ideální sladká tečka k posezení u kávy či čaje.
A navíc je jeho příprava opravdu snadná.

Ingredience:

Rybíz
(Čerstvý, ale může být i mražený. Já měla doma mražený, který už připomínal spíš dřeň než jednotlivé kuličky a povedlo se skvěle.)
 

Korpus z křehkého těsta:
30dkg polohrubé mouky

25dkg másla
15dkg cukru
½ prášku do pečiva
4 žloutky
½  lžičky soli 

Bílkový sníh:
4 bílky
25 dkg cukru

Postup:

Všechny ingredience na korpus si vyndáme hodinu před pečením na linku, aby se dostaly do stejné pokojové teploty.


Zpracujeme v hladké, lesklé a nelepivé těsto.

Vyložíme jím formu. Já ještě dávám na dno formy pečící papír, abych pak neměla tolik práce s nádobím :)).

V troubě vyhřáté na 175°C pečeme dorůžova. Spíš méně než více, protože korpus se později bude dopékat. Vyndáme ho z trouby, když začne vonět a necháme vychladit.

Na upečený a vychlazený korpus nasypeme rybíz. Množství záleží na vkusu, ale já dávala tolik, aby byl zaplněný na těsno celý povrch.

V míse vyšleháme bílky s cukrem, až vznikne směs lesklá a tuhá.
Šlehačem to zabere cca 10 minut. Tuhle fázi neodbývejte, sníh sice vypadá sněhově dřív, ale pokud šlehání vzdáte třeba po 2 minutách, nebude výsledek ono :).

 Sněhem opatrně ozdobíme korpus s rybízem. Můžete použít cukrářskou špičku, nebo zkusit ležérní nanášení vidličkou.

Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C dorůžova. U správně upečeného řezu je povrch sněhu křupavý, růžový a uvnitř měkký a bílý.
--- 
Pak už zbývá si jen pustit starý film, případně se uvelebit v pohodlném křesle někde na zahradě, terase nebo balkoně a vychutnávat nostalgickou chuť i atmosféru.








Komentáře