Recept: Mrkvový dort s tvarohovým a pekanovým krémem

V dubnu mají narozeniny moje maminka a můj bratranec.
To znamená jediné - peču dva narozeninové dorty.

---
Tahle radost byla letos ovlivněna tím, že bratranec je na "summer body" dietě a tak jsem mu pekla odlehčenou verzi mrkvového dortu. Když jeho mrkváč viděla moje maminka, řekla, že ho chce taky. 

Maminčina verze, kterou jsem pekla tenhle víkend, je o něco méně dietní, nicméně pořád se nejedná o přeslazený tučný dort, kde máte dost po prvním soustu. Takové dezerty totiž já nesnáším a nevidím důvod je péct:)).


Chcete si taky připravit mrkvový dort s nádherně vláčným, vlhkým těstem, plný ořechů, brusinek a lehkého krému, který bude každému chutnat?

Tak jdeme na to!

Ingredience na korpus:
250g cukru krupice
4 celá vajíčka
100g rozpuštěného másla (ale ne horkého)
vanilkový extrakt
1 malý bílý jogurt
půl plechovky konzervovaného ananasu (půlku šťávy a půlku kousků ananasu, cca 230g)
110g špaldové nebo pohankové mouky
110g hladké mouky
lžička skořice
půl lžičky muškátového oříšku
2 lžičky prášku na pečení
2 lžičky jedlé sody
špetka
5 středních mrkví, nastrouhaných najemno (já je místo strouhání mixuju)
100g pekanových nebo vlašských ořechů nakrájených na poloviny
50g rozinek nebo sušených brusinek - smíchejte je v mističce se lžičkou mouky, potom při pečení neklesnou na dno korpusu

Ingredience na krémy:
1 balení mascarpone (250g)
120g změklého másla, tzn. cca hodinu vyndané z lednice nebo lehce povolené v mikrovlnce
moučkový cukr dle chuti
1 kelímek šlehačky (minimálně 30%)
1 polotučný nebo plnotučný tvaroh
1 pytlíček ztužovače šlehačky (pozor, nejedná se o ztužovač krému na nepečený dort, ale o malý pytlíček vysloveně na šlehačku)
100 g pekanových ořechů
vanilkový extrakt (nemusí být)

Postup korpus:
1. Smíchejte ve velké míse všechny mokré ingredience, včetně ananasu a cukru.

2. V menší misce smíchejte všechny suché ingredience.

3. Poté vsypte suchou směs do mokré a zamíchejte. Není třeba míchat moc vehementně, pak by kypřící prášek a soda špatně fungovaly. Míchejte spíš pomalu, stačí, aby se vše dobře propojilo a vzniklo kompaktní těsto.

4. Ještě opatrněji vmíchejte mrkev, ořechy, brusinky.

5. Předehřejte troubu na 180°C.

6. Dno formy vyložte pečícím papírem.

7. Boky formy jemně pomažte máslem č olejem, z pečícího papíru ustřihněte pruhy a pomazané boky jimi obložte (díky vymazání papír drží u stěn formy). Když totiž boky formy vyložíte pečícím papírem, těsto neleze při pečení tak moc nahoru a lépe drží tvar.
Pokud máte menší formu, rozdělte těsto na dvě poloviny a pečte na dvakrát. Pokud máte formu od průměru 22 cm nahoru, můžete péct všechno těsto najednou.

8. Pečte 30 - 40 minut, nebo do doby, než při propíchnutí těsta špejlí nevyjde špejle suchá.

Postup krém dovnitř:
1. Během pečení ušlehejte dohromady ztužovač šlehačky s půl kelímkem šlehačky.

2. Přimíchejte tvaroh a dle chuti cukr. Pak ještě rychle vše společně prošlehejte a dejte do lednice.

Postup krém navrch:
1. Pekanové ořechy nasekejte hodně najemno nebo rozmixujte.

2. Změklé máslo dejte do mísy a šlehejte aspoň dvě minuty.

3. Přidejte 4 lžíce cukru, nebo dle chuti můžete i víc a šlehejte dál, dokud krém není nadýchaný a nezvětší objem. 

4. Přimíchejte mascarpone.

5. Přidejte ořechy, 70 ml šlehačky a vanilkový extrakt a vše dohromady prošlehejte do kompaktního krému.
Mascarpone má tendenci se srážet, takže krém nepřešlehejte. Pokud by se stalo, že se i přesto krém srazí, nezoufejte, jde použít i tak, jen Vás bude zdobení dortu stát víc úsilí.

Sestavení:
1. Poté co dort zcela vychladne, rozřízněte ho a naplňte tvarohovou náplní. Náplň neroztírejte až úplně do krajů.

2. Mrkváč dejte na aspoň půl hodiny do lednice a pak pomažte pekanovým krémem. Nebo můžete dort upéct i naplnit večer a potáhnout až ráno. Pokud je totiž dort ztuhlý z lednice, vždy se potírá líp než kdybyste to dělali těsně po jeho naplnění.

Začněte nejdřív s potíráním boků menší vrstvou krému a až pak dodělejte vršek a případné doladění boků.

3. Ozdobte dle libosti a zase uložte do lednice.



Přeju Vám krásný zbytek neděle.









Komentáře

  1. Hezký recept a určitě vyzkouším. Jen určitě budu muset nahradit tvaroh nějakou alternativou. V poslední době se po čemkoliv z tvarohu osypu na krku a v obličeji. Nechápu proč. :/ Naštěstí mi s tím pomáhá galvanická žehlička, která vždycky ty upínky nějak odstraní. :) Ale tak naštěstí tvaroh jde poměrně dobře nahradit poměrně velkou spoustou jiných věcí, jen to chce trochu hledat a případně si pohrát i s dochucením. :) Jen by mě zajímalo, z čeho ty pupínky mám. Paní doktorka si s tím moc neví rady. Teď v květnu mě čeká návštěva na alergologii, tak snad se ukáže pravá příčina. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad alergologie pomůže. Dnes už by měli být schopni poznat, z čeho to máte, právě tam :). Já byla taky cca před 2 lety na dost obsáhlých testech na potravinové alergie.

      Vymazat
  2. Zrovna projíždím různé inspirace na svatební dezerty na naší svatbu a tohle mě hodně zaujalo. :) Ještě o tom zkusím pohovořit s cateringem. Jasně, bude klasický dort, ale ten bude hodně čokoládový. A mně by se tam líbilo ještě něco více fresh. Už jsme na samotu zařídili i pákový kávovar, aby bylo dobré kafe po obědě, tak snad tohle taky projde! Ještě děkuji za tip! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat