Tajný jazyk květin: Jaké poselství bylo ukryto v kyticích královských nevěst?

Nejslavnější svatební kytice světa

Otázka na začátek. Taky máte tak rádi, když je v něčem znát snaha a že dotyčný o věci přemýšlel?
Já rozhodně! Proto se mi tak líbí, jak se tvoří svatební kytice nevěst v královských rodinách.

Tady totiž neplatí pravidlo, že stačí mít peníze a všechno jde samo. Tady se přemýšlí. Do kytice se vkládá kus sebe a všechny její části mají svůj význam.
---

Pokud jste viděli nějakou
reportáž z královské svatby, možná jste si všimli, že u kytic nevěst bývá hojně rozebíraný jejich význam.

Královské nevěsty si je totiž nevybírají jen podle vzhledu, ale také podle poselství, které v sobě nesou jednotlivé druhy rostlin - viz článek na téma KVĚTOMLUVA

Pojďme se podívat na ty nejslavnějí.


--- 

Grace Kelly

Svatba hollywoodské megahvězdy Grace Kelly a monackého knížete Rainiera III. roku 1956 vešla do dějin. Romantická nostalgie staré aristokratické Evropy se během jedné události smísila s luxusem a nablýskanou pompou moderního Hollywoodu. Grace byla svou krásou proslulá a jako nevěsta vypadala dokonale. (Její svatební šaty jsou dodnes jedny z nejnapodobovanějších.)


K pohádkové a velmi luxusní róbě zvolila svatební kytici překvapivě skromnou. V době, kdy byla v módě objemná aranžmá si vzala malou kytičku z konvalinek, která celkovému looku dodala na něžnosti.


Význam
Konvalinky nejsou jen romantické, ale značí čistotu, návrat ke štěstí a lásku na první pohled.

Královna Alžběta II.

Jestli můžeme nějaké manželství označit za inspirativní, pak jím bylo rozhodně manželství královny Alžběty II. a prince Philipa, které provázela láska až do smrti.


Z pěti předložených návrhů si Alžběta, tehdy ještě korunní princezna, vybrala kytici, která byla prezentovaná jako "moderní, volně padající". Tvořily ji tři druhy orchidejí pěstované ve Velké Británii a myrta.


Význam
Myrta je tradiční součástí kytic nevěst v britské královské rodině. Tento zvyk započal, když se vdávala královna Victoria a její snoubenec, princ Albert, jí do svatebního věnce dovezl myrtu ze svého sídla v Coburgu. Victoria její ratolesti po svatbě nechala zasadit v sídle Osborne House a od té doby se z tohoto stromu používají větvičky pro všechny královské svatební kytice.

Orchideje pak značí důvěru, smyslnost, věrnost a lásku, bílá barva čistotu a nevinnost. 


A pokud si myslíte, že na svatbě, jako byla tato, se nemůže nic pořádně pokazit, opak je pravdou.
Díky nepozornosti komorníka se kytice po obřadu ztratila 
a tak jsou skupinové svatební fotky bez ní. O týden později florista Alžbětě vytvořil novou, identickou a nafotily se nové oficiální fotografie.


Princezna Diana


V červenci uběhlo 41 let od jedné z nejsledovanějších událostí v dějinách, svatby prince Charlese s Dianou Spencer.

Tohle manželství bylo k zániku odsouzeno ještě před svým vznikem. Ženich miloval jinou, s níž se musel rozejít na nátlak rodiny, nevěsta byla naivní, trpící mnoha psychickými problémy a na život v soukolí monarchie nepřipravená. I tak ale okouzlili ve svatební den celý svět a zdálo se, že takhle vypadá pohádka. Z Diany se okamžitě stala ikona.


Význam
Obří svatební kytici měla Diana z gardénií, orchidejí, růží, konvalinek, frézií, břečťanu a tradiční královské myrty.

Orchideje připomínaly svatební kytici královny Alžběty, význam konvalinek už známe. Bílé růže pak značí nevinnost, čistotu a pokoru, břečťan věrnost a přátelství, frézie radost a uznání, gardénie radost.


Věděli jste, že Diana měla kytice hned dvě?
 Může za to královna Alžběta II., která chtěla předejít zádrhelu, který se stal na její vlastní svatbě.
Proto nechala Dianě uvázat dvě identické kytice a hlídat je speciálním týmem.


Vévodkyně Kate


Nadčasový a vysoce elegantní svatební look Kate Middleton zná každý. Byl zcela hodný budoucí královny a z Kate se v den, kdy si vzala následníka britského trůnu, stala jedna z nejznámnějších žen světa.
 


Význam
Krajkovou róbu doplnila jemnou kyticí z konvalinek, hyacintu, který říká: "mé srdce patří jen tobě", tradiční myrty, břečťanu, jehož poselství je: "naše láska nikdy nepomine" a hvozdíku, který je anglicky nazýván "sweet William".





Vévodkyně Meghan


Nevěsta prince Harryho pojala svou svatební vizáž velice moudře. 
Meghan Markle navzdory očekáváním zvolila velmi decentní, čistý a minimalistický vzhled. Když za tónů kouzelné skladby od Handela kráčela uličkou, málokdo by řekl, že nepřichází víla, ale šestatřicetiletá rozvedená seriálová herečka z rozhádané rodiny.


Význam
Meghan měla v ruce romantickou kytičkou tvořenou hrachorem, který nese význam blaženého potěšení, ikonickými konvalinkami, čechravou,jež je symbolem trpělivosti a odhodlání, jasmínem, který znamená lásku a pokoru, pomněnkami(vzpomínka na princeznu Dianu), tradiční myrtou a navíc pár kytičkami, které Harry sám natrhal v jejich zahradě v Kensingtonském paláci.





Princezna Eugenie z Yorku


Dechberoucí květinová výzdoba na svatbě princezny Eugenie a Jacka Brooksbanka v říjnu 2018 byla oslavou podzimu. Stejně jako u svatby Harryho s Meghan pocházely použité rostliny ze zahrad hradu Windsor. 
Samotná kytice nevěsty korespondovala se smaragdovou tiárou, která jí korunovala účes. Byly v ní konvalinky, modré bodláky, bílé růže, madagaskarský jasmín, břečťan a samozřejmě myrta.



Význam
Konvalinku a myrtu netřeba představovat, modrý bodlák připomínal podzim, bílá růže značí věrnost, upřímnost, nevinnost a vyznání lásky, jasmín lásku a pokoru, břečťan říká: "naše láska nikdy nepomine".




Korunní princezna Victoria Švédská


Když si budoucí švédská královna brala v roce 2010 svého fitness trenéra Daniele, měli za sebou už devítiletý vztah, který měl prověřit jejich lásku. Král Carl Gustaf si totiž chtěl být jist mužem, který bude jednou na trůnu vedle jeho dcery.

Princezna vypadala ve svatební den nejen nádherně, ale taky opravdu zamilovaně a doslova zářila štěstím.

Nádhernou róbu doplnila velkou splývavou kyticí. 

Význam
Kytice byla složená z orchidejí, jasmínu a konvalinek. Význam už proto známe - důvěra, smyslnost, věrnost, láska, pokora. Bílá barva pak značí čistotu a nevinnost.

Stejně jako kytice britských královských nevěst v sobě měla i myrtu, ovšem z jiného důvodu. Myrta pocházela z keře, který kdysi vysadila Danielova babička.


---
A co vy? Když jste si přečetli tenhle článek, budete teď o skladbě své svatební kytice přemýšlet jinak? Nebo vás květomluva neoslovila?
Budu ráda, když mi dáte vědět.

Hezký zbytek léta vám přeju.



Foto: Getty images, People, Harper´s Bazaar, Vogue, Pinterest

Komentáře