Recept: domácí loupáčky jako od babičky

Pěkně do zlatova vypečené měkkoučké loupáčky, které voní po celé domácnosti. Podávané s domácím džemem, nebo s máslem, nebo jen tak samotné. A k nim káva/ čaj/ kakao/ horká čokoláda, zkrátka co má kdo rád. Doplňte je knížkou či oblíbeným filmem, dekou a nějakou tou zapálenou svíčkou.
Nevybízí snad aktuální počasí právě k těmto pohodovým chvílím v teple domova? Já myslím, že rozhodně ano. Každé roční období má své plusy a na podzimu je úžasné právě to útulno, které si můžeme kolem sebe vytvořit pomocí úplně obyčejných věcí.

---

Tenhle recept na loupáčky je jeden z těch receptů, za které dám ruku do ohně.

Ingredience jsou schválně nastavené tak, aby loupáčky byly jen lehce sladké a daly se tak jíst na jakýkoli způsob.
Pokud máte raději sladší těsto, dejte více cukru, případně přidejte rozinky nebo sušené brusinky. Jestliže si děláte zálusk na domácí rohlíčky ke snídani, místo cukrování těsto osolte.

Při servírování pak nezapomeňte, že kynuté těsto musí před podáváním vychladnout.

Jestliže nevlastníte kuchyňský robot s hnětací násadou, použijte k uhnětení těsta ruce, je totiž potřeba ho opravdu dobře propracovat. Mně se u tohoto postupu osvědčilo natáhnout latexové "lékařské" rukavice- těsto vám nelepí na prsty a skvěle se s ním pracuje.
---

Ingredience na 16 ks:
500 g hladké mouky
70g cukru
220ml vlažného mléka
30g droždí
1 vejce
50g sádla ( pokud nemáte, použijte olej)
půl lžičky soli + 2 vejce na potření
mák nebo sezamová semínka dle libosti a chuti
---
Do větší mísy nalijeme vlažné mléko, ke kterému přidáme všechny ostatní suroviny - prosátou mouku, rozdrolené droždí, cukr, vejce, sůl i sádlo.

Připravíme si mixér, či robot s hnětacími háky, zapneme na maximum a pár minut těstem pracujeme ( robot pracuje za nás). Tuto část určitě neuspěchejte a nechte si na tom záležet - finální
výsledek by mělo být hladké, průžné a nelepivé těsto.

Těsto v míse trošku poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout - trvá to asi hodinu, hodinu a půl.

Vykunuté těsto rozdělíme na dvě poloviny - jednu dáme na malou chvíli stranou, tu druhou vyválíme do kruhu o průměru
většího talíře. Rozdělíme na 8 stejných trojúhelníků, které jeden po druhém zavineme od nejdelší části směrem ke špičce.


Oba konce stlačíme a vytvarujeme do klasického tvaru loupáčku, které poté přendáme na plech a ještě minimálně 30 minut necháme na teplém místě kynout.
Poté je pomažeme rozšlehaným vajíčkem a
posypeme v bohaté vrstvě mákem. Pokud se vám zdají loupáčky i po nakynutí moc malé, nebojte se, v troubě nabydou do nečekaně velkých a nadýchaných rozměrů :).


Plech dáme do trouby rozehřáté na 170 stupňů a pečeme zhruba 20 minut, nebo dokud nebudou dozlatova vypečené.

---








Komentáře

Okomentovat