Recept: Vanilkovo čokoládový cheesecake s kokosovým mlékem

Dlouho tu nebyl žádný recept. Na tento cheesecake mi přišly dotazy, tak recept nahrávám rovnou sem, na můj instagram by se asi celý nevešel.

Ve všech aspektech života jsem zastáncem toho, že je zbytečné něco dělat složitě, pokud to jde jednoduše.
Tenhle cheesecake miluju nejen pro jeho dokonalou vyváženou chuť, ale právě i pro jeho jednoduchost a flexibilitu.
Skládá se z křehkého těsta, tvarohové vrstvy s kokosovým mlékem a horní čokoládové vrstvy, kterou můžete podle chuti obměňovat něčím jiným.
Tak jdeme na to.

---

Ingredience korpus:
100 g krupicového cukru
200 g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku
1 vejce
100 g másla 

Ingredience tvarohová vrstva:
50 g másla
1 malá plechovka nebo krabička kokosového mléka (cca 150-200ml)
250 g nízkotučného tvarohu z vaničky
2 vejce
1/2 sáčku vanilkového pudinku (= 20g)
60 g cukru krupice
30 g strouhaného kokosu

Ingredience čokoládová vrstva:
50 g čokolády (já používám minimálně s 60% kakaa)
150 g másla
120 g moučkového cukru
lžička vanilkového extraktu
želatinový ztužovač Dr. Oetker

Další pomůcky:
Dortová nebo koláčová forma
Pečící papír
Hrnek nebo mistička s vodou
---
Veškeré ingredience aspoň hodinu před pečením vyndáme na linku, aby dostaly pokojovou teplotu.

Nejdřív si připravíme korpus.
Do větší misky vložíme všechny suroviny na těsto a smícháme. (Máslo můžete na chvilku dát povolit do mikrovlnky, aby se s ním lépe pracovalo. Nemělo by být ale zcela horké, aby nesrazilo vajíčko.)

Hotové těsto uložíme do lednice.
---
Na tvarohovou vrstvu smícháme všechny ingredience kromě másla.
Máslo rozehřejeme v mikrovlnce a nalijeme do směsi.
Znovu dobře promícháme.
---
V tuto chvíli je čas vyndat těsto z lednice a troubu rozehřát na 160°C.

Pokud máte koláčovou formu, vyložte ji pečícím papírem, pokud máte dortovou, vyložte papírem jen její dno a boky nechte bez něj.
Těsto roztáhněte rukama do menší placky, vložte ho na dno formy a vyložte jím celé její dno a také strany. Může to jít ze začátku trochu ztěžka, ale až získáte správný cvik, budete to mít hotové raz dva.
Během vmačkávání těsta do formy si namáčejte prsty v mističce se studenou vodou - těsto se vám tak na ně nebude lepit a zároveň bude pod mokrýma rukama kluzčí a lépe zpracovatelné.
Těsto uhlaďte tak, aby bylo dno rovné a pokud možno všude stejně tlusté.
---
Do těstem vystlané formy vlijte tvarohovou směs a dejte péct na cca 30- 35 minut do na 160°C.

Po upečení koláč nechte důkladně vystydnout a nevytahujte ho z formy.
---
Během toho, co se koláč peče, si připravte čokoládový krém.

Máslo změklé do pokojové teploty nejdřív vařečkou smícháme s moučkovým cukrem a vanilkou. Pak prošleháme šlehačem do objemu, stačí chvilku, aby se krém nesrazil.
V mikrovlnce roztopíme čokoládu, vlijeme do misky s našlehaným máslem a ještě jednou celé krátce promixneme.
---
Když je koláč úplně studený, smícháme v prázdné misce želatinový ztužovač dle návodu na obalu s čoko krémem. Nalijeme na koláč a necháme v lednici odležet aspoň dvě hodiny, ideálně přes noc.








Komentáře