Svět se vrací ke krasopsaní: rozhovor o kaligrafii a jejím využití na svatbách


Nejrůznějších cedule, zrcadla, hrnečky, jmenovky a kartičky popsané krásným ozdobným písmem. Taky na ně v poslední době narážíte na každém kroku?
Stačí třeba jen otevřít Pinterest nebo Instagram a neubráníte se jim. Nebo být pozvaný na svatbu či oslavu. Je v podstatě jedno, co přesně je obsahem textu. Moderní kaligrafie je nepřehlédnutelná.
A za mě je to dobře.
---

Proč říct "ANO" kaligrafii?
Protože jde o krásno, o navození určité atmosféry, o radost, o umění, o možnost nového vyjádření nějaké informace, o obor, který tady byl dávno a dávno před námi.
A který dnes znovu zažívá rozmach poté, co se na něj mezi veřejností díky moderním technologiím na řadu let zapomnělo.

Kaligrafie a současnost
Kaligrafie (pochází z řeckého kallos „krása“ + grafos „psaní“) je umění krasopisu.
Až do nástupu knihtisku byla jediným způsobem přenosu textu do psané formy
**
Nebudu se tady rozepisovat o jejím vzniku, historii, dělení. To by bylo na článek zase z jiného soudku.
**
Tento příspěvek má za cíl přiblížit především možnosti využití kaligrafie pro nás, obyčejné smrtelníky, laiky... a nevěsty.

Co dál?
Dnes si můžete nejen na svatbu, ale i na jakoukoli jinou příležitost nechat zhotovit na míru s tématickým nápisem různé cedule, tabule, jmenovky, hrnečky, popsané zrcadlo v rámu, nebo třeba také formát k tisku.

Záleží na dohodě a na nabídce člověka či ateliéru, který vám zakázku bude vyrábět.

Některé kaligrafické ateliéry nebo svatební agentury také zapůjčují už hotové cedule s nápisy.

Udělejte svatbu víc "svou"
Zakomponováním kaligrafických prvků do svatby získá celá výzdoba originálnější ráz.
Budete mít něco vlastního,  na míru.

Nápisy vypadají skvěle na fotkách. Což je žádoucí.

Vyvolají pozitivní ohlasy u hostů, kteří jsou esteticky založení, ale také u těch, kteří se s tímto typem výzdoby zatím nesetkali a je pro ně milým překvapením.

Můžete vybírat mezi různými styly a barvami písma, kombinovat ho s dalšími vzory - díky čemuž vždy vznikne osobitá, jedinečná věc.

---
********************************
...Rozhovor k věci...
Jsem velmi ráda, že mohu uveřejnit rozhovor s "Koda čmárá" .

Dvě sestry- Simona a Lucie, které díky své píli a kreativitě vytvořily oblíbenou kaligrafickou dílnu.


V jejich nabídce najdete moderní kaligrafii a kresby, svatební tiskoviny, narozeninové tabule i ozdobné výlohy.


Vyzpovídala jsem Simču, které má v rámci rozvržení práce na starosti přímo kaligrafii jako takovou.

---


Kaligrafie je obor, který posledních pár let zažívá nový rozmach. Jak jste se k ní dostaly Vy?
Již nějaký pátek se příležitostně pohybuji ve svatební branži, díky ségře, která je svatební fotograf, a tak jsem často pomáhala svatby či ostatní focení připravovat. Jelikož je Lucka velice aktivní a kreativní, já zase zručná a trpělivá, přišla s nápadem, že bych jí občas mohla něco připravit na focení v podobě kaligrafie, vyslala mě na kurz, a tím to vše začalo, no a později vznikl náš tým Koda čmárá.

Jak fungují sestry jako tým? Je pracovní spojení sourozenců výhodou nebo spíš nevýhodou? Nehádáte se třeba při práci?
Samozřejmě práce sourozenců může být částečně komplikovaná, například kvůli povahám. Avšak my jsme zvyklé spolu trávit hodně času i v osobním životě, možná je to i tím, že jsme se ségrou od sebe pouze rok a půl, a tak máme k sobě hodně blízko.
Jasně jsme si určily pozice v našem týmu.
Lucka je ta starší a rozený manažer, asi díky její práci.
Spravuje mi diář, kontroluje termíny, komunikuje a zajišťuje dodavatele, sleduje se mnou zahraniční trendy kaligrafie, plánuje editorialy, workshopy, a v neposlední řadě, vše mi fotí a zaměřuje se na sociální sítě, za což jsem ráda.
Je to časově hodně náročné a mně to nic extra neříká. Jsem ráda, že jí to baví a můžu se na ní spolehnout, zkrátka marketing nechávám jen na ní.

Já jsem Simča alias Koda, a jsem ta kreativní složka v našem seskupení, co se mi řekne, to popíšu, nakreslím, vymyslím, inspiruji se ve světě a od svých zkušenějších kolegů, komunikuji s klienty, hlídám stav materiálu na skládku, a společně předáváme zakázky klientům.
A musím říct, že nám to takhle skvěle funguje. Samozřejmě jednou za čas, když jsme obě unavené a nechápeme, co jedna po druhé chce, dojde ke zvýšení hlasu, ale to je všechno co se u nás děje :).

Co je podle Vás nejdůležitější vlastnost pro to, aby se člověk mohl věnovat kaligrafii?
Jednoznačně trpělivost a trénink.

Jaká je Vaše nabídka? Co všechno si u Vás můžeme objednat?
Začínala jsem u tzv. Smashcake tabulí pro malé oslavence, u kterých jsem i zůstala, za což jsem ráda, jelikož pro každé dítko tvořím originální návrh, žádná tabule není stejná.
Původně bylo v plánu věnovat se kompletní nabídce svatebních tiskovin, avšak díky času, praxi a poptávkám se v letošní sezoně zaměřuji zejména na:
svatební vítací tabule/zrcadla a harmonogramy, jmenovky na stoly, svatební menu, popisky k sweetbarům, fotokoutkům, gentlemen´s barům a další různé dekorace jako girlandy, láhve... 
Zkrátka co lze popsat na svatbě, tak popíšu :).
Ale nepohybuji se pouze na svatbách, často „počmárám“ narozeninovou oslavu, vánoční přáníčka anebo párty pro nastávající maminku, tzv. "babyshower".

A v neposlední řadě mi udělá radost, když mohu popsat výlohu vinárny anebo třeba kavárny :)
Ke každé zakázce a materiálu se hodí i jiný typ písma anebo zvolená technika, nejčastěji využívám psaní fixem, inkoustem, tekutou křídou, občas aplikuji akvarel, embossing či pečetění.

Jak jsme už zmínily, v poslední době se různé dekorace s prvky kaligrafie používají právě na svatbách. Jaké nejčastější svatební objednávky Vám chodí? O co je největší zájem?
Nejčastěji tvořím originální jmenovky na svatební tabule (často jsou poptávány přírodní materiály jako achát či lastury)...



 ... také vítací cedule a harmonogram svatebního dne, ale i popisky k různým koutkům.


Co je podle Vás důvodem, že v současnosti lidé čím dál víc vyhledávají služby „krasopsaní“? Myslím totiž, že ještě pár let zpátky takový zájem o kaligrafii mezi lidmi nebyl…?
Rozhodně souhlasím, svatební trh se posunul k lepšímu. Často nevěsty hledají inspiraci v zahraničí, např. Pinterest je dobrým rádcem, jak na hezkou svatbu.
A díky tomu se tu objevují nové trendy a směry, což je i kaligrafie.
Samy chystáme spoustu novinek pro příští svatební sezónu.

Dejme tomu, že jsem nevěsta, která chce zajímavou ceduli ke dveřím při vstupu na hostinu. Jak vypadá celý proces od chvíle, kdy Vám napíšu svůj požadavek, do chvíle, kdy je cedule hotová?
Dbáme na co nejrychlejší komunikaci s nevěstou, tady mi ségra nedává jinou možnost.
Tvrdí, že komunikace je základ nejen skvělého vztahu s klientem, ale vypovídá i o profesionalitě, holt nemám to s ní lehký :).
Na začátku se snažím zjistit co nejvíce informací o zakázce, takže Vás „vyzpovídám“.

Navrhnu optimální řešení vzhledem k požadavkům a zašlu cenový návrh.
Poté vytvořím první nákres, proberu s nevěstou a dotvořím případné úpravy.
Po schválení návrhu, pokud ho chce nevěsta schvalovat, někdy mi klientky nechávají volnou ruku, vytvářím finální realizaci. Poté co je cedule hotová, přichází na řadu většinou Lucka, odváží si „dílo“ a nafotí ho pro pozdější propagaci "Koda čmárá" (neexistuje, aby něco nebylo nafoceno).
Pokud se jedná o ségry nevěstu, rovnou i celou zakázku zkompletuje a odveze na svatbu, pokud se jedná pouze o mou klientku, domluvím se s ní na předání.
Po svatbě požádám o zpětnou vazbu a i případné fotografie od dalšího profíka, který svatbu fotil.
********************************

Děkuji Simče za rozhovor a doufám, že jsme společně nastávajícím nevěstám přiblížily téma, o kterém se dnes hodně mluví. Nebo vlastně komukoli, kdo by rád na nějakou zvláštní příležitost originální výzdobu.

Pro více inspirace můžete zajít na náš oblíbený Pinterest nebo přímo na facebookové stránky "Koda čmárá" .
Krásný pátek všem.
Foto: Koda čmárá, Lucie Rýglová photographer



Komentáře