Recept: "French toast" muffins

Nic nevoní jako skořice a vanilka.
Málo co je taková dobrota jako francouzské toasty.
Na internetu jsem narazila na fotku muffinů ve stylu téhle voňavé klasiky a nedalo mi to. Zkoumala jsem ji tak dlouho, až jsem přišla na to, jak je upéct.

Po jejich výrobě se ukázaly dvě věci. Jednak jimi potěšíte své okolí a jednak vám dokonale provoní kuchyň.
---
A protože se ozvalo několik hlasů, které si žádaly recept, tady je.

Poznámka na okraj:
Pro jistotu uvádím rozdíl mezi cupcakes a muffiny - oboje se peče v košíčcích, přičemž cupcake je verze dortíku (uvnitř nebo nahoře je tedy krém a zdobení), kdežto muffin je v podstatě buchta v jiné variantě. Proto u muffinů převládá těsto.

Ingredience na těsto:

250 g hladké mouky
30-50 g polohrubé mouky (nechte si kousek stranou, kdyby bylo těsto moc řídké)
110 g cukru krupice
2 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
60 g rozpuštěného a trochu zchladlého másla
2 vejce
200 ml mléka
lžička vanilkového extraktu nebo 2 vanilkové cukry

Ingredience na tvaroh:


cca třetina polotučného tvarohu
lžička citronové kůry (nemusí nutně být)
lžíce moučkového cukru

Ingredience na toastovou směs:

2 plátky toastového chleba
skořice
cca 4 lžíce krupicového cukru
4 lžíce mléka
malé vajíčko
+
muffinová forma a papírové košíčky
+
na dozdobení lžička skořice, pár lžic mléka a krupicového cukru
----
Postup těsto:
V mikrovlnce rozehřejte máslo a přilijte k němu tak 2 lžíce mléka.
V menší misce pak smíchejte všechny tekuté ingredience.(Trochu mléka k máslu se lije proto, aby příliš horké máslo nesrazilo vajíčka.)

Ve druhé větší míse smíchejte všechny sypké ingredience a poté do nich nalijte tekutou směs.Umíchejte těsto.


Postup tvaroh:

Smíchejte tvaroh s citronovou kůrou a cukrem.

Postup "french toast" směs:

Toasty nakrájejte na kostičky. Smíchejte se skořicí, cukrem a mlékem.
Rozmíchané vajíčko přidejte postupně až nakonec. Jde nám o to, aby toastová směs byla mokrá, ale zase ne úplně rozmočená, takže uvidíte, kolik vejce bude potřeba.

Rozehřejte troubu na 180°C.


Do formy naskládejte košíčky a do každého dejte lžíci těsta.
Pak přidejte doprostřed lžičku tvarohu.
Poté opět lžíci těsta, košíček by měl být plný tak ze 3/4.
Nahoru přidejte lžičku toastové směsi.

Pečte na 180°C zhruba 25 minut, ke konci zkoušejte propíchnutím těsta špejlí, zda už je, či není hotové.
Během pečení si smíchejte trochu skořice a krupicového cukru v nějaké malé mističce a nachystejte si pár lžic mléka.

Každý upečený muffin vezměte, trochu potřete mlékem a okamžitě přimáčkněte do skořicového cukru. To je potřeba opravdu dělat ještě za tepla, aby cukrová směs na muffinu držela.


Přeju hodně zdaru při pečení a sladké chvíle při následné konzumaci :).



Komentáře